1966

Oturlig förlust mot Helsingborg
[2002-01-27] Kristianstad har fått kämpa i motvind under hela säsongen, och söndagens match blev inget undantag. Förlusten 6-7 (3-4, 1-1, 2-2) blev dock ordentligt diskuterad i både bås och på läktaren. För visst var det offside sekunderna innan Helsingborgs Mikael Gath vräkte in 6-7 till gästerna.

Domare Anders Fred ville dock inte hålla med om den saken. Inte heller linjedomaren verkade veta hur det låg till. Att förlora är väl sin sak mot en taggad motståndare, men att förlora på det här sättet känns lite väl bittert.

Helsingborg var annars laget som ville lite mer. De jobbade och slet trots en synbar tröttet. Man hade också marginalerna på sin sida matchen igenom. Ett hastigt ledningsmål på en märklig ströpuck blev upptakten. Utan att ha lyckats med ett enda vettigt uppspel hade man efter 15 minuter lyckats få till 3 egna mål. Kristianstad kvitterade förvisso till 3-3 men tvingades hela tiden brottas i uppförsbacke.

Allt eftersom matchen rullade på lyckades dock Kristianstad att jobba sig tillbaka i resultatprotokollet och med drygt fem minuter kvar att spela kunde man göra både 5-6 och 6-6. En stark moralisk upphämtning.

- Ja, menar tränare Martin Kalrsson, jag tycker att killarna gjorde en djävligt stark insats genom att hämta upp den ledning Helsingborg hade skapat. Sedan är det naturligtvis tragiskt att domaren ska få avgöra matchen. Offsiden var så tydlig att linjedomaren omöjligen kan ha missat den.

Trots det snöpliga domslutet som avgjorde matchen 19.22 i tredje perioden var det egentligen inte där det hela avgjordes. Redan i första perioden släppte man fyra mycket enkla mål till gästern, en kombination av individuella misstag och ett inte allt för bra målvaktsspel. Tony Jonsson i KIK-kassen valde också helt följdriktigt att stiga av i första periodpaus.

- Åtminstone tre av Helsingbors mål i första perioden får Tony ta på sig, menar Martin, visserligen uppstår situationerna genom misstag i eget anfall, men vid samtliga de där tillfällen kommer spelaren på ett sådant sätt att där ska det helt enkelt inte bli mål. Tony borde ha motat de där puckarna.

Som helhet rullade matchen i ett högt tempo men Hawaiispelet var stundtals allenarådande. Framför allt andra perioden. Trots att Helsingborg då drabbades av flera på raken kommande utvisningar lyckades inte Kristianstad ta vara på de frekventa numerära överlägena.

- Nej, tyvärr får vi inte den utdelning vi behöver, menade Kristianstads tränarduo, vi hade flera vettiga möjligheter som inte blev till något.

Till Kristianstad försvar ska man kanske påpeka att Helsingborgs boxplay var bitvis lysande. Gästerna slet också med en intensiv vilja och checkade med en frenesi som hette duga.

Redan tidigt i matchen presenterade sig de båda lagen. Publikvänligt bjöds det också på många mål, men det var Kristianstad som fick kämpa för sina strutar medan gästerna bjöds in i spelet.
4.45 tog Helsingborg ledningen och Kristianstad behövde nästan sex minuter på sig för att nå en kvittering. Det blev ett härligt kämpamål från dagens bästa KIK-formation, Hedin, Pettersson och Svensson. När samma gäng sedan efter ytterligare två minuters spel kunde trycka in 2-1 verkade spelet genast mycket tryggare. Men det var en trygghet som inte höll särskilt länge. 12 sekunder senare kvitterade Helsingborg till 2-2.

Kampen var nu i full gång och det blev Helsingborg som drog det längsta stråt när man kunde kontra in en ledning till 2-3. Klockan stod på 15.04 och att publiken skulle få ordentligt med mål för pengarna var det ingen tvekan om.

Än en gång var det KIKs bästa formation som fick rädda situationen. Den här gången var det Jonas Svensson som var sist på pucken och med 3-3 borde så ordningen varit återställd. Men ack vad vi bedrog oss.

Kristianstad drog hastigt och lustigt på sig två onödiga utvisningar och vips hade Helsingborg tagit ledningen igen. Kristianstads boxplay var tunnt med bara tre man på isen.

I andra perioden lyckades också gästerna att spä på sin ledning ytterligare, detta när Mikael Gath i samma numerära överläge, 00.50, fläkte in sitt tredje och Helsingborgs femte mål.

Så snart Kristianstads andra utvisningen var till ända kastade sig Ulf Pettersson ut på isen för att byta Martin Nilsson som nu sonat sitt brott. Helt frispelad på offensiv blå gjorde han inga misstag och kunde härmed reducera till 4-5. 2.49 hade gått av andra perioden och nu intog Hawaiispelet matchen ordentligt. Lagen böljade fram och tillbaka utan att lyckas i målskyttet. Helsingborgarna verkade märkbart trötta och drog på sig flera utvisningar på rad. Dessvärre lyckades inte Kristianstad ta vara på dessa numerära övertag. Helsingborg försvarade sig med den äran. Resultatet höll sig också perioden ut.

Tredje perioden startade precis som den andra. Helsingborg tryckte snabbt in (00.30) 4-6 och Kristianstads uppförsbacke var nu om möjligt ännu större. Helsingborgs ledning verkade stabil och Kristianstad fick inte utdelning i sitt spel.

Den här situationen föranledde Kristianstad att i periodens 11 minut ta TimeOut. KIKs tränarduo gick nu ner på två femmor och satsade allt på att höja tempot ytterligare ett snäpp.

Det taktiska draget lyckades med råge och 14.17 vräkte Jonas Svensson in 5-6 till Kristianstad och dryga 40 sekunder senare kunde en överlycklig Per Schlyter vaska fram kvittering till 6-6. Målet diskuterades flitigt eftersom Helsingborg hävdade att det varit offside i målgården.

När det så bara återstod 1.32 av matchen var det Helsingborgs tur att ta time out. Och resterande matchtid kom helt att präglas av Linjedomarens missade offside. 19.22 stänkte Helsingborgs Mikael Gath in 6-7.

Irritationen var nu på topp i Kristianstadslägret.
Joakim Johansson vrålade från sitt utvisningsbås. Spelarna for som ettriga flugor runt hårt pressade domaren Anders Fred. Men målet godkändes och det blev dags för tekning.

När Joakim Andersson skulle bege sig till sin position inför tekningen fick han ett lätt slag av en klubba från närmaste Helsingborgare och möjligtvis någon spänstig gliring. Det här blev droppen för Joakim och en rejäl crosschecking renderade honom fem minuters utvisning.

- Efter en sådanhär förlust vill man helst av allt spela en match redan i morgon för att få bort den olustiga känslan, suckar Christer Dreberg, istället får vi grubbla över det här i en hel vecka nu när serien vänder. Det blir inte roligt.

- Vi har bara passerat halva serien, konstaterar Martin Karlsson slutligen, och vi har alla möjligheter att rätta till och befästa vår kvalserieplats. Vi kommer igen.