Sponsorer
WK Grafik
WK Song (mp3)

Hemmaförlust i första playoffmatchen 0-4
[2007-03-04] Ja, Kristianstad förlorade på söndagskvällen sin första playoffmatch moit gästande Väsby med 0-4 (0-1, 0-2, 0-1). Men slutresultatet speglar definitivt inte matchbilden.

- Jag tycker att vi gör en bra insats, menade tränare Jari Laakkonen efter slutsignalen, vi öppnar bra i första och jobbar stenhårt för det i tredje. Inledningen i andra var också bra men vi tappade lite sugen när Väsby fick 0-2 på ett självmål.

Det blev förlust trots att matchen i stort sett var jämn från början till slut. Det som fällde avgörandet var utan tvekan Kristianstads oförmåga att ta vara på sina vassa chanser och öppna lägen. Nu brännde även gästerna några sådana lägen men i det stora hela hade Väsby marginalerna på sin sida.

Räknar vi in gästernas mål har vi ett inledande pp-skitmål i en tilltrasslad situation i första perioden. Ett självmål i strax innan mitten av andra. Ett vackert spelmål i powerplay och ett mål i tom bur i tredje perioden. Men det är så det är. Gör man inga mål kan man inte vinna en hockeymatch.

En bit in i första perioden fick Adrian Ekström ett gyllene läge att kvittera men Marcus Lundell i Väsbymålet hängde med. Daniel Hållström precisa passning var verkligen värd ett bättre öde.

Väsby bjöd på ett defensivt och diciplinerat spel som kryddades med kontringar. Samtidigt var de också klart bättre på att utnyttja sina powerplay. Där hade Kristianstad stora problem.

- Deras målvakt var ju riktigt vass, menar Kristianstads tränarduo, sedan var kanske våra avslut väl uddlösa stundtals. Men det är bara att bita ihop och ge järnet i returen. Vi bör ha god chans. Väsbys spel påminner mycket om vårt eget. Sett över hela matchen var det jämnt mellan lagen men vi måste helt enkelt sätta de chanser vi får.

Kristianstad startade upp på ett bra sätt med flera heta möjligheter utan utdelning. Med en spelare i KIKs utvisningsbås fick gästande Väsby den start de ville ha. I boxplay gick kristianstad bort sig en aning och lämnade rejäla ytor i egen zon. Den egna kontringschansen laget fixade i boxplay gick däremot om intet.

Kristianstad hade också ett par numerära överlägen i inledningen av matchen men det egna PP-spelet motades effektiv av Väsbys kompakta försvar.

Med knappa fyra minutyer kvar att spela av första perioden pressade Kristianstad hårt. Två glödheta lägen och ett rungande stolpskott blev tyvärr den enda utdelningen.

I andra perioden fortsatte Kristianstad sin kamp för en kvittering. Laget betade effektiv av en egen utvisning och såg riktigt tända ut till en början men det blev lite annat ljud i skällan när Väsby snöpligt fick 0-2.

Skottet var helt OK och riktningen var det inget fel på. Johansson i kassen hade stenkoll på trissan ända tills Hållström offrade sig och försökte stoppa skottet precis framför egen målvakt. Det skulle han kanske inte gjort. Hans styrning överrumplade målis och nätrasslet var ett faktum.

- Tyvärr tappade vi nog lite modet när de fick in sitt andra mål, menar assisterande tränare Billy Eriksson, efter det där målet hade vi en tuff skvens där vi inte fick det egna spelet att fungra korrekt.

Trots playoff och viktiga poäng small det inte ofta i dagens match. De två spelande lagen undvek nogsamt allt för tuff närkontakt.

Jo, det här läget utnyttjade Väsby direkt och i powerplay kunde laget öka på till 0-3 knappa minuten senare. På sätt och vis kan man konstatera så här i efterhand att 0-3 blev direkt avgörande för slutresultatet. Trots att gästerna drog på sig ett par täta utvisningar i andra halvan av andra perioden lyckades inte KIK ta tag i sitt spel. Iställlet blev ivern att jobba framåt till spel med för många spelare och en egen utvisning. Mot slutet av perioden bjöd Väsby på en riktigt het målchans som dessbättre rann ut i sanden.

Inför tredje perioden vaskade Laakkonen om i femmorna för att hitta någon form av förändring. Tyvärr kom man bara halvvägs i de tankarna. Kristianstad spottade upp sig betydligt men avsluten var få och väl svaga. Trots att Kristianstad spelade stora delar av tredje perioden med en man mer mäktade man inte med att få till en reducering.

13.42 tog Kristianstad ut sin målvakt i sambande med en av Väsbys utvisningar. Pressen i offensiv zon blev massiv men helt resultatlös, trots flera feta möjligheter var det gästerna som kunde spä på sin ledning till 0-4 i den tomma KIK-buren.

Med 4-0 i baken var nu uppförsbacken allt för lång. Kristianstad jobbade friskt mot slutet men man fick aldrig hål på gästernas målvakt.

Mot slutet jagade Kristianstad intensivt för en reducering, dessvärre lyckades gästande Väsby hålla undan på ett stabilt sätt.

Kristianstad var egentligen aldrig utspelade under söndagens hemmamatch. Men underhållningsvärdet blev naturligtvis aningen naggat i kanten eftersom KIK - matchen igenom - aldrig tog vara på sina chanser. Erik Backs skott i första, när Väsby ledde med 0-1, var ett exempel på hur små marginalerna är. Väsbys målvakt räddade (förmodligen utan att veta om det) med spetsen på ena hörnan av klubbhandsken. Med ett Kristianstadsmål i det läget hade förmodligen matchen fått en helt annan karaktär.

Nu finns det ingen anledning att gråta över spilld mjölk. Laget tränar som vanligt och laddar med full kraft för att i returmötet kvittera Väsbys ledning.

Extra plus i kanten för dagen får Adrian Ekström för sin oförtröttliga vilja att göra skillnad på isen. Likaså visade Andreas Larsson upp ett stabilt spel även om vissa dragningar denna dag stundtals blev lite för krångliga. Thomas Pannanen jobbade också på ett gediget sätt i samtliga byten.

Tyvärr får man säga så här i efterhand att vissa av lagets erfarna gubbar har betydligt mer att visa upp. Och det borde vi definitivt kunna kräva av dem.

När Kristianstad vid flera tillfällen under matchen etablerade sig i offensiv zon försvann ofta det enkla raka spelet. Det var mycket snabba, konstiga passningar istället för resoluta ingripanden framåt. Och när det gäller skyttet hade vi gärna sett mycket mer konstruktiva försök.

Till sist kan vi konstatera att skillnaden mellan de båda lagen var minimal rent spelmässigt. Om Kristianstad hade haft normal utdelning i sina chanser kunde segern lika gärna hamnat hemma. Vidare önskar vi att lagets många erfarna och namnkunniga spelare kunde hålla hög kvalitet i sina insatser lite längre. Små vassa toppar räcker liksom inte. Jämnare fördelning och med aningen högre lägstanivå hade gjort susen idag. Förhoppningsvis lossnar det i nästa match.

Och ja, det blev storpublik igen med 1.472 besökare!

Det digitala matchprotokollet hittar du på
stats.swehockey.se

Tomas Bengtsson

» Tillbaka
SÖK

Copyright © 2001| 2002 Kristianstad Hockey | Om du har kommentarer eller frågor, vänd dig till KIKs kansli.
Telefonnummer: +46 (0)44-12 73 32. Faxnummer: +46(0)44-10 92 46 Det går även att skicka e-mail: till KIKs Kansli.