1966

Kristianstad ångar på i kvalet - övertygande seger mot Haninge med 3-9
[2007-02-22] Det blev en övertygande seger för Kristianstad i torsdagens bortamatch mot Haninge. Efter en tät och tuff inledande första period lossnade det rejält för Kristianstad då laget i andra perioden gick från 1-1 till ledning 1-5. En insats vi inte blivit bortskämda med hitintills i kvalspelet.

Haninge lyckades dock få till en reducering tidigt i tredje perioden men detta stoppade inte Kristianstads framfart. När halva tredje perioden var spelad ledde Kristianstad med 2-8.

Med maximal utdelning för Kristianstad slutar torsdagens bortadrabbning med övertygande segersiffrorna 3-9 (1-1, 0-4, 2-4).

- Jag är otroligt nöjd och stolt över killarnas insats idag, berättar tränare Jari Laakkonen, vi gör en helt fantastisk bortamatch. Nu var vi i och för sig väl förberedda på deras sätt att spela och det gav oss naturligtvis ett litet övertag. Framför allt tycker jag att vi bemötte Haninges spel på ett mycket bra sätt.

Tätt, tätt inleddes bortamatchen mot Haninge. Kristianstad öppnade först i målprotokollet när Jonas Håkansson vräkte in 0-1. Glädjen varade dock inte så länge eftersom Haninge kvitterade tämligen omgående.

- Egentligen fick vi en lite långsam start, menar Laakkonen, och det kändes faktiskt lite oroligt. Men när det släppte i andra perioden var det ju bara helt underbart.

Kristianstad som ett tag haft stora problem i sina andra perioder vände för dagen på kuttingen och visade att man visst kan spela bra även i andra. Redan 2.27 rakade Thomas Paananen in 1-2. Efter två tunga egna utvisningar och tillika viktiga boxplay small det till igen. Den här gången var det Andreas Larsson som satte 1-3.

- Upplägget idag var att spela med fyra kedjor och tre backpar, ler Laakkonen, mycket för att vi är inne i vår tredje match på riktigt kort tid, och så här i efterhand blev det en viktig ingrediens i jakten på segern. Samtliga killar skötte sig med den äran och vi kunde behålla fokus matchen igenom och hade egentligen aldrig några större svackor. De oriliga momenten från första perioden diskuterade vi på ett konstruktivt sätt i första paus och det är mycket glädjande att samtliga spelare köpte våra tilltänkta åtgärder. Gensvaret kom direkt i inledningen av andra.

Efter 1-3 gick det av bara farten. Knappa minuten senare stänkte Nicolai Chamizo in 1-4. Då valde Haninge att byta målvakt. Detta hjälpte dock föga. Dryga minuten efter målvaktsbytet drabbades Haninge av en utvisning och i numerärt överläge spädde Kristianstad på sin ledning till 1-5. Än en gång var Andreas Larsson sist på trissan. Det resultatet stod sig sedan perioden ut.

Det faktum att Kristianstad snurrade runt på lite mer folk blev en av nycklarna till dagens seger. Vidare bjöd KIKs tränarduo på en helt nykomponerad kedja som firade triumfer denna afton. Andreas Larsson, Jonas Håkansson och Niclas Alriksson visade sig vara en synnerligen vägvinnande kombination.

I inledningen av tredje perioden drog Kristianstad på sig en utvisning. Här jobbade Haninge riktigt effektivt och kunde snabbt reducera till 2-5 i numerärt överläge.

Efter Haninges reducering kom ytterligare två hemmautvisningar att påverka resultatet. I spel fem mot fyra kunde Kristianstad ytterligare öka på sin ledning då Daniel Granqvist dundrade in 2-6. 44 sekunder senare petade också Jonas Håkansson in ytterligare ett mål. På sätt och vis var nu det här mötet avgjort. Ett faktum som Anton Hellsings 2-8 i tredje periodens nionde spelminuten bekräftade.

Haninge kämpade dock på trots det massiva underläget i målprotokollet och lyckades också, med knappa fyra minuter kvar att spela, få till ytterligare reducering till 3-8. Ett mål som egentligen grundlades minuterna tidigare då Kristianstad tvingades spela med en man mindre på banan.

Precis som i lagens förra möte kunde Kristianstad i slutsekunderna fastställa slutresultatet. Daniel Granqvist stod för 3-9 med bara 12 sekunder kvar att spela.

Kristianstads stabila spel och tålamod blev för dagen helt avgörande. Tillsammans med det faktum att laget egentligen aldrig gick ner sig. Med upplägget på femmorna spetsade sig spelet också framåt och flera av målen var riktiga läckerbitar.

- Ja, med vårt upplägg blev samtliga delaktiga i spelet och samtidigt som vi spelade stabilt i vårt försvarsspel fick vi ofta till ett både vackert och vägvinnande anfallsspel.

Att matchen slutade med så pass övertygande seger berodde inte på att hemmalaget tappade i sin vilja. Precis som i lagens förra möte brottades Haninge på ett bra sätt och gav egentligen aldrig upp trots underläge i matchprotokollet. I inledningen av matchen bjöd de t ex på flera riktigt vassa giftigheter där Peter Johansson verkkligen sattes på hårda prov i Kristianstadsburen.

- Ja, det där gjorde Peter riktigt bra, menar Laakkonen, som siste man stod han mycket stabilt när vi inte fick till det 100-procentigt.

Dagens seger gör nu att Kristianstad har en rejäl fot inne i det kommande play-off-spelet.

- Ja, det känns riktigt skönt. Vi kommer inte att ha några som helst problem med att åka de 7-8 timmarna hem i natt.

Heta plus i kanten sätter vi idag för nykomponerade kedjan med Andreas Larsson i spetsen. Vi ska dock inte förglömma resterande mannars insatser som för dagen låg en bra bit uppåt på skicklighetsskalan.

Hemsidan lyfter på hatten och gratulerar till den välförtjänta segern!