1966

Gastkramande thriller när Kristianstad besegrade Haninge med 5-3
[2007-02-20] Kristianstad öppnade tisdagens hemmamatch mot gästande Haninge i ett rasande tempo. Trots det enorma spelövertaget dröjde det till 19.38 i tredje perioden innan det stora avgörandet kom. Detta när Takala hittade Rooth med en helt genialisk passning rakt genom slottet. Medelst ett direktskott tryckte Rooth in 4-3 och punkterade därmed tillställningen med 22 sekunder kvar att spela. Sista sekunderna valde sedan Haninge att plocka ut sin målvakt, därav KIKs femte mål i öppen kasse.

- Detta är nog bland det värsta jag varit med om, suckade tränare Laakkonen efter matchen, vi har så fruktansvärt många chanser att avgöra och så kommer det inte förrän vi bara har 20 sekunder kvar att spela. Vilken fantastisk moral vi har i laget.

Förutom den oerhört spännande upplösningen slog Kristianstad än en gång publikrekord för säsongen. 1.462 personer tog tillfället i akt att gå på gratis kvalhockey. Ett stort tack framförs här till alla de sponsorer som gjorde detta möjligt!

Gästande Haninge såg till en början lite bleka ut, men de kom igen med besked i matchens andra period.

Även om Kristianstad öppnade starkt tappade laget ordentligt i fokus - eller om det nu var vilja - under andra perioden. Samtidigt höjde sig gästerna ordentligt. Med enorm vilja och krigarinstinkt var Haninge mycket nära att plocka full pott. En poäng de kämpade stenhårt för i 60 minuter.

- Tyvärr fick vi inte spelet att fungera riktigt i andra perioden, konstaterar assisterande tränare Billy Eriksson, vårt lag blev så långt så långt, därför fick vi inte till ett samlat spel. Det där utnyttjade Haninge effektivt.

- Ja, att vi har en liten downperiod i andra är inget att hymla om, menar Laakkonen, men trots detta får vi inte panik utan jobbar på till slutet. Jag är oerhört stolt över lagets insats idag. Det här var verkligen en kvalmatch med hög thrillerpotensial. Att få vinnna en sådan här fight är helt fantastiskt. Både för spelare och för oss som tränare. Och för publiken blev det med all säkerhet en fruktansvärt spännande upplevelse.

Kristianstad jobbade för herraväldet i andra perioden men gästerna bjöd på ett mer tight och egagerat spel och det gav genast utdelning.

Haninge krigade verkligen på ett mycket lovande sätt och ett tag var publikhavet förmodligen helt inne på en förlust för Kristianstad. Framför allt i Andra perioden höjde de sig ett par snäpp och bjöd på ett mycket inspirerande spel.

Det var annars Kristianstad som öppnade bäst. Med sin sedvanliga stentuffa, inlednade period satte laget ribban högt, redan efter 13 sekunder tog Kristianstad ledningen. Det massiva spelövertaget gav också flertalet chanser till ytterligare pinnnar men avsluten var stuntals allt för svaga. Särkilt minns vi Ström och Hållström som i mitten av perioden med ett helt underbart klapp-klapp-spel var millimetrar från att trycka in 2-0. Tyvärr drog Ström, som siste man, trissan en bra bit över målet.

Dagens match bjöd på mycket vilja, här är det Paananen som kämpar i offensiv zon.

I inledningen av andra förväntade vi oss nog att Kristianstad skulle trumma på som tidigare i matchen men så blev inte fallet. Gästerna jobbade också klart hårdare och Kristianstads långpassningsstendenser blev inledningen till lite ängsliga toner i Kristianstads spel. Det här tog gästerna fasta på och deras intensivt, ettriga framfart höll ett tag på att fälla Kristianstad rejält. Haninge bjöd på ett par riktigt giftiga kontringar där Tommi Tervo fick plocka fram mirakelinsatser för att mota Olle i grind.

7.30 drabbades Kristianstad av en utvisning och Haninges powerplay öppnade upp KIK-försvaret på ett mycket vägvinnande sätt. Detta fick som resultat att gästerna kunde kvittera till 1-1. Med ytterligare en KIK-utvisning fick motståndarna ytterligare luft under vingarna. Kristianstad hade svårt att hitta varandra och stundtals verkade viljan tryta en aning. Dock kunde laget med jämna mellanrum etablera sig i offensiv zon och i samband med ett sådant tillfälle dundrade Daniel Granqvist in 2-1 men lugnet på läktaren blev kortvarigt. Haninge hade nämligen bestämt sig för att inte ge upp i första taget.

Kristianstads ledningsmål fick gästerna att tända till ordentligt. De slet och jobbade över hela banan och i en synbart kontrollerad situation i KIKs egen zon kunde motståndarna jobba till sig pucken och i tumultet även kvittera till 2-2. Hade Kristianstrad kunnat visa upp samma benhårda krafttag i det här läget hade det där målet aldrig blivit av.

I pausen mellan andra och tredje perioden bjöds det på konståkning där Tyringes duktiga konståkningssektion och deras lag "Team Work" bjöd på delar av den föreställning de ska tävla med i SM om några dagar. Det blev ett bejublat framträdande.

Mot slutet av andra perioden tog gästerna över mer och mer och Kristianstad fick rikta in sig på att slå ifrån sig. Irritationen var också påtaglig och fick t ex till följd att Hållström fick sitta av 10 minuter för missconduct.

- Daniel reagerade över en tydlig fasthållning som domaren inte agerade på, menar KIKs tränarduo, i ilskan slog han klubban i sargen och gick ut och det gillade inte domare Andersson.

Takalas fantastiska passning i slutet kommer sitta länge på näthinnan. Vid några tillfällen visade han också upp sitt välriktade skott dock utan resultat i målprotokollet.

I sista minuten skapade Kristianstad två riktigt heta möjligheter men skärpan var långt ifrån vad man kunde förvänta. Strax innan periodvisslan hade laget t ex ett fyra-mot-en-läge i offensiv zon som helt enkelt shabblades bort.

Andra perioden blev Haninges, alla kategorier, och i inledningen av tredje såg det ett tag ut som om den trenden skulle hålla i sig. Kristianstads tränarduo valde inför sista tredjedelen att rådda om rejält i femmorna. Adrian Ekström och Mikael Larsson fick nu förtroendet och visst tusan gav detta en positiv effekt. Även Jonas Håkansson visade stabilitet och kreativitet när han kom in i tredje. Mot slutet av perioden matchade lagledningen också vissa spelare riktigt hårt.

Tommi Tervo fick stundtals vänta länge på gästernas anfall och hade därför en riktigt tuff uppgift att sköta.

Snöpligt nog blev det gästerna som tog ledningen efter dryga fem minuter.

- Ja, det är ju rent otroligt vad tufft det var, suckar Laakkonen, de hade en riktigt farlig chans i tredje perioden och gjorde mål direkt.

För Kristianstad blev 2-3 ett tungt mål att hämta upp. Även om laget hade ett visst övertag i spelet ville det inte riktigt lossna framåt. Men förlösningen var på gång och den kom när vi minst anade det.

Kristianstad drabbades av en tuff utvisning och Haninge jobbade frenetiskt för att få till det i sitt powerplay. Det var då som Rooth hittade Johan Ström som på ett verkligt övertygande sätt kontrade in 3-3. Matchens kanske viktigaste mål.

Under hela matchen bjöd gästande Haninge på ett synnerligen egagerat kämpande. Ett tag såg det t o m ut att bli helt avgörande för matchresultatet.

När Haninge sedan också drabbades av en utvisning lyfte Kristianstad sig ytterligare i det egna spelet. Den ena chansen efter den andra plockades fram men fortfarande hade gubbarna svårt att överlista Haninges målvakt.

- Haninges målvakt var faktiskt mycket nära att bli dagens stora vinnare, menar Laakkonen/Eriksson, han fick ju tidigt en helt fantastisk start i matchen och på sätt och vis var det vi som stod för det.

Ytterligare ett numerärt överläge för Kristianstad spädde på hemmalagets övertag och spänningen var nu olidlig. Chanserna flockades men avgörandet lät vänta på sig.

Till sist kom dock utdelningen. Med bara 22 sekunder kvar att spela kunde Markku Takala i en Kristianstadsoffensiv, från högra hörnet hitta Rooth med en helt genial passning. Den var så totalt oväntad att Rooths direktskott bara inte kunde gå iväg utan resultat. Med 4-3 på tavlan blev nu Kristianstad kommande poäng plötsligt mer visuell.

Dock ska sägas att gästerna inte på långa vägar ställde upp på det. Utan egen målvakt och med sex man på isen offrade de sig på ett berömvärt sätt och visade med all önskvärd tydlighet att man ville kvittera igen. Två långpuckar mot Haninges målbur, från Kristianstadsförsvaret, fick vi se alltemedan Haninge brottades frenetiskt för 4-4.

Kristianstad försvarde sig dock med den äran och till sist kunde Jens Nilsson lätta in 5-3 i öppen kasse.

- Med facit i handen vill jag nog påstå att Haninge var snäppet bättre än Nacka, säger Billy Eriksson, dom krigade ju verkligen ordentligt matchen igenom.

Riktigt bra för dagen spelade Johan Ström och Anton Hellsing. Även Tommi Tervo i kassen ska ha beröm. Han hade ingen lätt match med tanke på att Haninges chanser när de väl kom var mycket giftiga. Framför allt i andra perioden såg gästerna klart starkare ut för dagen.

Tisdagens rysare fick till sist ett slut som för Kristianstad vidkommande känns riktigt skönt. Dagens seger blir en mentalt viktig inledning på lagens stundande returmöte på torsdag, då Kristianstad åker till Haninge.

- Vi har gemensamt valt att åka upp på torsdag morgon, berättar Jari Laakkonen, precis som Haningen gjorde idag. Om de kan spela bra efter en lång bussresa ska vi också kunna göra det. Dagens seger var naturligtvis extra viktig inför returen men samtidigt måste vi vara medvetna om att kvalhockey är både nyckfull och marginalsnål. Idag lyckades vi behålla tålamodet in i det sista och det ska vi förhoppningsvis lyckas med även på torsdag.