1966

Rejäl seger på bortaplan
[2007-01-17] Det blev som vi hoppdes seger för Kristianstad när de på onsdagskvällen begav sig till Jonstorp. Mathias Sjöberg rakade i sista spelminuten in lagets sista strut och fastställde matchresultatet till 3-9 (2-1, 1-4, 0-4).

KIKs start i Jonstorp blev däremot inte riktigt den tänkta. På sedvanling manér öppnade "tigrarna" matchen med en lysande klar vilja. Trots att hemmalaget tidigt drog på sig en utvisning och att Kristianstad stod för merparten av skottandet lyckades Jonstorp ta ledningen redan efter dryga fyra minuter. Strax efter mitten av perioden spädde de också ytterligare på sin ledning till 2-0.

Kristianstads öppning hade fått sig en ordentlig knäck men lyckan vände når Jonas Håkansson drabbades av en utvisning och Daniel Hållström i numerärt underläge kunde reducera till 2-1, ett resultat som höll sig perioden ut.

Trots detta blev starten på andra minst lika tung för Kristianstad då Jonstorp redan efter 2.11 ökade på till 3-1. Detta föranledde KIK att helt sonika byta målvakt. Tommi Tervo lämnade för Peter Johansson. Till detta kan läggas en diger omvaskning i lagets samtliga femmor.

Kristianstad startade nu sitt återtåg och i numerärt överläge kunde Eric Back reducera till 3-2, stabilt assisterad av Jonas Håkansson och Peter Rooth. Reduceringen gav råg i ryggen och knappa minuten senare kom också den efterlängtade kvitteringen. Kristianstads framfart gav då plötsligt utdelning och 9.17 var det Adrian Ekströms tur att dra i stråken. Hans kvitterande 3-3 serverades elegant av Mathias Sjöberg.

Hemmalaget hade nu svårt, trots envetna kontringsförsök, att hänga med i svängarna och detta gav ytterligare utrymme för Kristianstad. 9.17 slog Hållström till igen. Denna gång genom att snitsigt hitta Niklas Alriksson som rappade in 3-4.

Kristianstad hade nu verkligt grepp om matchen och 3-5 kom som ett brev på posten i ett powerplay. Även denna gång var Peter Rooth och Hållström ansvariga för nätrasslet.

I tredje perioden var det Kristianstad som höll i taktpinnen från start till mål och ytterligare fyra mål räknades in i protokollet. Laget gick dock aldrig fria från hemmalagets vassa kontringar men kunde stabilt styra bort effekterna.

- Jag tycker att vi öppnade på ett mycket bra sätt, menade tränare Jari Laakkonen efter matchen, men tyvärr går vi bort oss ett par gånger och bjuder därmed på onödiga chanser. Både 1-0 och 2-0 är vi helt delaktiga i. Nu kunde vi få till det och reducera men när Jonstorp tidigt i andra satte 3-1 blev jag faktiskt lite orolig, det ska jag inte sticka under stolen med.

Trots att Kristianstad hade styr på det mesta i matchen blev alla allvarliga misstag ödesdigra, åtminstone till en början. 1-0 blev till på en räjäl fadäs i eget anfall. 2-0 kom direkt på en förlorad tekning där Jonstops klockrena träff helt ställde Tervo i kassen. Med 3-1 i baken, orsakad av grovt eget slarv på offensiv blå, valde Jari att byta målvakt.

- Ja, Tommi kom inte riktigt in i matchen, berättar han, vi hade spelet och när Jonstorp kontrade var det svårt för honom att hänga på. Då är det riktigt skönt att vi har backupp även på målvaktssidan. Vi bytte och Peter tog tag i den uppgiften med bravur. Samtidigt gjorde vi en rejäl rockad i hela laguppställningen - allt för att få till en förändring. Några av våra spelare fick helt enkelt sätta sig på bänken. Vi bytte ut folk i samtliga femmor och det gav genast resultat. Det var egentligen ingen grav spelarkritik som tog sitt uttryck i det här bytet. Man kan säga att det helt enkelt var några av spelarna som lite olyckligt kom helt fel in i uppgiften idag. Det är sådant som händer, samtidigt är det skönt och se att vårt drag lyckades fullt ut.

Ja, här kom vändningen direkt. Från det här bytet jobbade Kristianstad sig bara uppåt i målprotokollet. Med fyra egna mål på raken kunde laget gå till pausvila med 3-5 på tavlan.

Kristianstads totala dominans i tredje perioden följde de övriga periodernas vajande spelbild. Med maximal press framåt blev det dock stundtals tungt för Peter Johansson i kassen men han stod distansen ut på ett övertygande sätt.

Kontringsvassa Jonstorp hade några minuter ett fast grepp över Kristianstad denna afton men på sedvanligt manér behöll "di gröna" kylan utan att gripas av panik. Lungt och metodiskt trummade laget på och det gav också resultat.

- Där har vi en av våra stora styrkor, menar Laakkonen, vi har ett tålamod som inte går av för hackor. Mycket tack vare det lyckades vi fullt ut idag.

Extra plus i kanten får Peter Johansson i kassen för sitt starka inhopp i andra perioden. Likaså lägger vi stora plus för Alricsson som än en gång visar upp sin piggaste sida. Även Hållström lyfte sig ett antal pinnhål denna afton.

3-9 vilket härligt resultat i en match som till en början såg ut att bli ett lysande exempel på missade chanser.

Hemsidan lyfter på hatten och gratulerar till en väl genomför seger.