1966

Derbyvinst över Tyringe
[2007-01-05] Det blev aningen blygsamma siffror när Kristianstad på fredagskvällen besegrade gästande Tyringe med 3-0 (1-0, 0-0, 2-0). En av anledningarna till att Kristianstad tog hem segern var utan tvekan tålamodet och lugnet. Gästerna jobbade riktigt hårt på att störa Kristianstad både mentalt och fysiskt.

- Alla killarna ska ha en eloge för att de så lugnt och sansat tog sig an det här gänget, menade tränare Jari Laakkonen efter matchen, Tyringe försökte knäcka oss men lyckades inte störa oss trots att de jobbade envetet på det.

Bästa femman för dagen. Här är det Mikale Larsson som får till en av de många chanser "röda linen" fixade mot Tyringe.

Bäst för dagen, alla kategorier, var lagets "röda line" med Martin Persson, Oscar Brandting, Nicolai Chamizo, Mikael Larsson och Niklas Alricsson.

Fredagens möte mellan de båda ärkerivalerna präglades av både justa och ojusta metoder. Gästerna öppnade tidigt med en synnerligen spelförstörande taktik som bara fick till följd att utvisningarna haglade över båda lagen. Effektivt förvisso (för Tyringe) men inte särskilt trevligt att titta på.

Johan Bäckö i Tyringes mål stod också för en mycket stabil insats och trots att Kristianstrad vann skottstatistiken överlägset dröjde det en bra bit in i första perioden innan laget kunde ta ledningen.

- Vi skapar ju oerhört mycket matchen igenom men vår styrka idag var just att vi aldrig kom ur balans på det sätt som Tyringe gärna hade sett.

Dessvärre såg det stundtals onödigt krångligt ut när Kristianstad försökte etablera sig i offensiv zon. Gästerna backade hem ordentligt och framför mål var det inga större ytor. Mellan stolparna agerade Bäckö rena väggen.

Jesper Olsson slog Tyringes straff i tredje perioden. Men Johansson var med på noterna.

Spelmässig var det Kristianstad som hade herraväldet men gästernas kompakta försvar och spelförstörande taktik gjorde det svårt att få riktigt fart på spelet.

Efter en spelad period, en game missconduct och en tiominuters abuse var det Kristianstad som ledde med blygsammma 1-0. Förhoppningarna var nu att åtminstone Kristianstad skulle göra en uppryckning. Och visst blev det bättre fart men Krristianstads totala dominans i inledningen av andra perioden mattades så småningom. Riktigt spännande blev det egentligen aldrig.

Brandting hade ett tidigt på-måfå-skott som Tyringes målvakt så nära hade slarvat in på egen hand. Tyringe hade också en puck som gled lite farligt genom Kristianstads målgård. Men det var på sätt och vis allt. Perioden slutade 0-0 och faktum är att det var ungefär lika tråkigt som man kan tro.

Tyringe bevakade effektiv framför sin egen målvakt. Här är detEric Back som får en chans efter en snygg passning från kortplanket.

Den verkliga utdelningen på hemmalagets spelmässiga övertag i matchen kom inte förrän dryga två minuter in i tredje perioden. Kristianstad startade ett rappt anfall där pucken satt som på ett snöre och sist på trissan var hete Nicolai Chamizo. Alricssons hårda förarbete blev direkt avgörande för 2-0-målet. Tyringe valde då att ta time out.

Fyra minuter senare small det till igen. I ett Tyringeanfall jobbade Thomas Pannanen stenhårt på egen blå och lyckades få till en riktigt vass rödlinje-passning till en helt fri Hellsing som inte gjorde några misstag utan stänkte in 3-0. Hans glädje efter den struten gick inte att ta miste på.

Tyringe verkade nu märkbart sega och hängde inte riktigt med i svängarna. Kristianstad fortsatte att trumma på men trots att laget bjöd på några heta möjligheter blev det egentligen aldrig något riktigt skönlir.

- Visst, vi vet att vi kan oändligt mycket bättre än så här, förklarar Laakkonen, vi ska kunna vinnna en sådan här fight med mycket större siffror men tycker ändå att det är starkt av oss att lyckas hålla nollan.

Det var mycket "snack" med domaren, framför allt i matchens inledande period. Ett tag trodde vi att domaren skulle tappa matchen men det lugnade ner sig betänkligt allt eftersom Tyringe tröttnade.

Peter Johansson i målet gjorde en riktigt bra insats med tanke på hur mycket han fick stå overksam emellanåt. Det var inte utan att han faktiskt fick sträcka ut ordentligt vid ett par tillfällen.

Att Kristianstad vinner är inte på något sätt orättfärdigt. Men man kan stilla undra varför Tyringe inte ligger bättre till i tabellen. De har ett kompakt och effektivt fösvar som täpper till både i mittzon och framför egen kasse. Ett tag fick de också till ett riktigt hyggligt anfallsspel. Detta knappt halvvägs in i andra perioden då Kristianstad drog på sig ett par onödiga utvisningar. En straff fick gästerna också lägga i mitten av tredje perioden men Peter johansson var för dagen omutlig.

Extra plus i kanten ger vi på Hemsidan till Niklas Alricsson som definitivt var en av lagets giganter idag. Även Chamizo var riktigt het. Ja, hela den femma visade upp en kampvilja som heter duga. Brandting och Persson var dessutom lagets två bästa backar.

- Ett litet hedersomnämnande vill jag också göra, säger Billy Ericsson, Martin Nilsson har legat sjuk nu i tre dagar. Med magproblem. Idag ställer han upp och ersätter Peter Rooth som har problem med en ankel. Killen spelar på koltabletter och gör en riktigt gedigen insats. Det tycker jag är enormt. Hade en annan varit så kass som han var hade vi inte stått på benen idag det ska jag säga.

Lite osynliga för dagen var de båda femmor som innan uppehållet verkligen blomstrade. Men vi vet att samtliga dessa herrar kan oändligt mycket bättre än vad de bjöd på idag.

Dagen pärla stod Andreas Larsson för när han alldeles fri framför offensiv kasse plockade ner ett slagskott med klubbladet, lade pucken till rätta och lurade ner Tyringes målvakt ordentligt. Dessvärre kom han lite för långt ut till höger och hittade aldrig maskorna med den läckerbiten.

Det var inte mycket skönspel i mötet med Tyringe. Kristianstad parkerade stundtals i offensiv zon men utdelningen var mager.

En lite funderar hinner vi också med. Nog tränade Kristianstad en hel match med massor av powerplay för några dagar sedan? Effektiviteten av detta fickvi inte se så mycket av idag, trots de många numerära överlägen laget fick. Chamizo satte förvisso matchens första i powerplay men vi vill ha mycket mer effektivitet i den här typen av situationer. Men, med lite tålamod släpper kanske även det.

Derby och premiär på en och samma gång satte sina spår på den här bataljen. Men nu är vi igång igen och söndagens nagelbitare mot Gislaved på bortaplan lär med all sannolikhet inte bli lika seg och trevande som fredagens mot Tyringe.