1966

Hemmaförlust mot Troja-Ljungby
[2006-11-22] Efter en riktigt bra spelad period och två där gästande Troja utan tvekan var det bättre laget förlorade Kristianstad onsdagens hemmamatch med 0-3 (0-1, 0-2, 0-0).

- Jag tycker trots allt att vi gör en bra match, menade tränare Jari Laakkonen efter slutsignalen, framför allt i första och början av andra var vi definitivt med. Sedan tycker jag inte att vi ska skämmas över den här förlusten. Troja är seriens bästa lag och vi räckte inte till helt enkelt.

Nej, Trots att Kristianstad öppnade matchen på ett mycket bra sätt fick de aldrig till det i avsluten och när gästerna tog ledningen i första var det lite som en överraskning. Två riktigt heta lägen hade Troja under de första 20 minuterna och av det ena blev det mål. Ingen av Kristianstads fem, sex glödheta chanser i första perioden gav resultat i målprotokollet.

- Vi blev nog lite tagna på sängen när Troja gjorde sitt första mål, konstaterar lagkapten Hållström, vi hade så många chanser att ta ledningen i början av matchen.

I andra perioden tog gästerna över mer och mer och ett tag i mitten av andra stog Kristianstad nära nog med byxorna i knävecken. Trojas intensiva och säkra spel var KIK övermäktigt.

Inte ens när Kristianstad under inledningen av andra perioden fick en lång spelsekvens i numerärt överläge kunde laget etablera sig ordentligt i offensiv zon. Trojas kompakta försvar var mycket effektivt.

- Vi har haft ett mycket väl fungerande powerplay ett tag, sade Laakkonen, men i våra två senaste matcher har det gått lite i stå. Tyvärr tar vi inte vara på våra möjligheter idag. Sen å andra sidan om vi hade lyckats få hål på Troja i första perioden hade förmodligen utgången varit aningen annorlunda.

Skillnaden mellan lagen var stundtals ordentlig denna dag. Gästerna tog vara på Kristianstads misstag. Både 0-2 i mitten av andra och 0-3 bara minuten senare orsakades båda av KIK-slarv i mittzon. Trojas kontringar är alltid mycket vassa och dagens var inga undantag.

Även Troja bjöd på några lägen för Kristianstad men udden i KIKs avslut var under all kritik. Med 0-3 i baken tvingades Kristianstad jobba i ordentlig motvind. Chanspuckarna mot offensiv blå blev mycket sällan effektiva och gästernas kraftfulla forchecking var förrödande för Kristianstad.

I inledningen av tredje perioden kunde Kristianstad dock jobba upp sig en aning men det berodde mer på gästernas nu aningen mer avslappnade spel. Riktigt nära kom sedan aldrig Kristianstad förutom i de tre fyra fösta bytena. Ett par stolpskkott blev det men närmre än så kom laget aldrig.

Seriesuveränerna Troja-Ljungby visade med fantastisk tydlighet varför de innehar tabellens högsta placering. Med sin kompletta och oerhört kompetenta backlinje lämnar de inget åt slumpen framför egen kasse. Samtidigt hittar laget kontringstillfällen på ett mycket effektivt sätt. Och Trojas målvakt var även han i toppform.

- Jag vill påstå att Troja har seriens absolut bästa backlinje, påpekar Hållström, samtliga killar har stadiga Allsvenska meriter och vi hade myckt svårt att hitta fram. Även när vi får till synes öppna chanser är de där och stör.

Jo, Att Kristianstad hade grava problem med Trojas framfart går inte att sticka under stolen med. Och att gästerna tog hem full pott är inget att snacka om, Kristianstad var ett par pinnhål efter i både andra och tredje perioden.

Lite oroväckande dock är det att laget nu inte gjort mer än ett mål på de två senaste matcherna.

- Det tycker jag inte vi ska hänga upp oss på, kontrar Hållström, det räcker att göra ett mål mer än sina moståndare om man ska vinna. Jag vill istället mena att vi tappade tre poäng. Hur många mål det innebär är egentligen ointressant.

Sett till chanserna i dagens inledande period tycker vi nog på Hemsidan att Kristianstad borde haft oavgjort efter en spelad period. Men totalt sett var det här Trojas match. Att ta en förlust mot ett så här pass bra hockeygäng är naturligtvis inget kul men inte heller något att yvas om. Kristianstad gjorde idag en klart bättre match än i söndags men när laget mot slutet tvingades brotta sig fram mot en reducering var det många enkla misstag som producerades.

- Till en början höll vi misstagen på en OK nivå, tycker Laakkonen, men efterhad som vi fick jaga blev de fler och fler. Jag tycker ändå att killarna gjorde bra ifrån sig idag.

Bäst i kristianstad var utan tvekan Jens Nilsson tillsamman med Peter Johnsson i kassen. Även Adrian Ekström visade spelsug och vilja när han hoppade in i matchens tredje period. Johan Ström ska vi inte heller glömma han spelade både stabilt, fräckt och respektlöst men samtidigt undrar vi när hans målskytte ska lossna på riktigt.

Martin Nilsson drabbades i slutsekunden av ett spearing-straff, fem plus 20 minuter missconduct. Tyvärr gnällde han lite onödigt över det här straffet så i efterhand valde domaren att omvandla missconducten till ett matchstraff.

Matchprotokollet hittar du på
stats.swehockey.se Kristianstad - Troja Ljungby

Närmast väntar nu en riktigt tuff ödesmatch mot ärkerivalerna Olofström. De båda lagen brottas om tabellens andraplats och en seger är nu absolut nödvändig om KIK ska hålla sig över strecket.