1966

Välförtjänt seger över Helsingborg
[2006-11-15] Onsdagens hemmamatch slutade helt enligt planerna när Kristianstad plockade full pott mot gästande Helsingborg. Med matchresultatet 4-1 (3-0, 0-1, 1-0) visade Kristianstad med all önskvärd tydlighet var skåpet skulle stå. Gästerna såg stundtals riktikgt tama ut. Speciellt när Kristianstad i full fart var nära att helt avgöra matchen redan i första perioden.

- Det är egentligen inte överraskande för mig att vi skulle plocka poäng idag, menar tränare Jari Laakkonen, den intensitet och go vi haft i laget den senaste veckan bara måste utmynna i något positivt. Vi är verkligen på gång.

Publikhavet var helt överrens om att Kristianstad borde ha punkterat den här matchen redan i den inledande tredjedelen. Kristianstad öppnade i ett rasande tempo. Rappt och säkert snurrade man upp gästande Helsingborg efter noter. Misstagen var få och trycket framåt var massivt. 3-0 efter första 20 minuterna var definitivt i underkant. Minst 4 oerhört heta lägen räknade vi in där utgången inte blev den önskade.

- Ja det finns bara en sak att säga när man summerar det här, ler Laakkonen, vi gjorde en briljant, nej glimrande första period. Ja, det är knappt vi hittar ord för det spel vi bjöd i inledningen av matchen.

Den synnerligen skarpa insatsen i första tredjedelen mattades dock en bit in i andra. Kristianstad drog tidigt på sig två täta utvisningar som gästerna genast drog nytta av.

3-1 sporrade Helsingborg och de fick genast gratis energi. Johan Ström var dock i numerärt underläge mycket nära att punktera matchen men missade dagens vidaste öppna mål.

- Ja, ha ha, skrattar Ström efter matchen, jag vet inte vad det va men jag fick aldrig in den där pucken. Ibland blir det bara sådär.

Han gjorde precis allt rätt utom det där sista. Helt frispelad fintade han ner Helsingborgs målvakt på isen med en vass dragning och rundade snyggt. Det vidöppna målet däremot missade han i sista stöten. Trissan gick rejält utanför tack vare en ofattbar miss.

Detta tillsammans med att Kristianstad i andra perioden drog på sig flera utvisningar gjorde att spelet havererade en hel del.

- Tyvärr är det så att när vi tvingas till så här långa perioder i numerärt underläge har vi svårt att hitta en egen rytm i spelet, konstaterar Jari och Billy unisont, spelet blir lite hafsigt och vi tappade därför en hel del i andra perioden.

Förutom Ströms öppna läge hade Kristianstad ytterligare en given situation och ribbskottet strax efter kunde ju lika gärna smitit in. Det blev dock Helsingborg som gick stärkta till andra periodpaus.

Tredje perioden inledde Kristianstad på ett rutinerat sätt. Stabilt bevakade laget sin ledning. Helsingborg brottades hårt för en reducering men chanserna var få och aningen uddlösa.

Några minuter in i tredje höjde plötsligt Kristianstad tempot och resultatet lät inte vänta på sig. Erik Back kunde då sätta spiken i kistan när han riktigt läckert lättade in 4-1 i Helsingborgs vänstra kryss. Back var för övrigt riktigt väldiciplinerad för dagen och spenderade inte en enda sekund i utvisningsbåset.

Kristianstads säkra spel i trdeje gjorde att tempot mot slutet mattades av ordentligt. Det var egentligen aldrig någon tvekan om att Helsingborg skulle besegras. Det defensiva spelet från Kristianstad gav inte heller så många chanser framåt.

Extra plus för dagen får Peter Johansson i kassen för sitt fin-fina arbete. I andra perioden var det definitivt hans förtjänst att Kristianstad mäktade med att behålla sin ledning. Även Brandting torde kunna plocka ut extra stjärnor i dagens möte. Stabilt och säkert var han Kristianstads bäste man i numerärt underläge. Vi ska inte heller förglömma Ström som för dagen var kokhet i alla sina byten.

- Det var många som idag visade framfötterna, menar Laakkonen, hela laget ska ha en eloge för det gedigna arbetet. När vi spelar så här säkert som idag är det lätt att dra på smilbanden. Alla jobbar för varandra och det känns underbart.

Med dagens seger förstärker Kristianstad ytterligare sin position i toppen av tabellen. Just nu ser det ruskigt bra ut i de gröna leden.