Sponsorer
WK Grafik
WK Song (mp3)

Förlust mot Borås
[2006-02-03] Fredagens hemmamatch mot gästande Borås slutade med förlust 1-3 (1-1, 0-1, 0-1). Gästande Borås tog alltså hem spelet och de tre viktiga pinnarna.

Att Kristianstad idag inte lyckas försvara sina färger kan förklaras med tre enkla detaljer. Dels det faktum att man inte tar vara på de öppna lägena laget skapar. Dels att man inte lyckas i sitt powerplay och sist men inte minst förlusten av två viktiga backar i mitten av matchen.

- Vi brottas med våra skador, suckar tränare Jari Laakkonen, idag får både Martin Persson och Martin Nilsson kliva av på ett mycket kännbart sätt. Att sedan Borås gör minst två så kallade skitmål, ligger oss naturligtvis i fatet. Men de räknas de också och samtidigt får vi ett alldeles utmärkt bevis på hur lätt det kan vara att göra mål. Ja, kort sagt hur viktigt det är att verkligen ta striden framför mål.

Att det skulle bli förlust var inget man kände på sig i matchens inledande period. Kristianstad startade riktigt bra och skapade flera fina lägen. Borås var dock inte långt ifrån och visade också de att vinstviljan var på plats.

Riktigt hett blev det plötsligt när Andreas Larsson blev helt ensam med Borås målvakt. Dessvärrre blev resultatet inte så glimrande som man hade önskat och något mål blev det inte. Istället kunde gästerna ta ledningen knappa sex minuter in i perioden med hjälp av ett så kallat "höstlöv", men som bekant, de räknas också. Det var också mycket tätt framför Tervo i KIKs kasse. Med all sannolikhet var han ordentligt skymd.

Fem minuter senare var det dags för Kristianstad igen. I ett ypperligt läge där laget kom med tre spelare mot en in i Borås zon. Inte heller denna "straffspark" resulterade i något konstruktivt, men möjligheten tände laget på ett bra sätt och 11.07 kunde man kvittera till 1-1.

Första perioden blev Kristianstads bästa i matchen. Ytterligare en chans ensam med Borås målvakt gick dock om intet och lagom till pausvilan stod det fortfarande 1-1 på tavlan.

- Ser man till våra chanser borde vi haft ledning med minst 2-1 efter första perioden, menar Lakkonen, vi gör en riktigt bra första period. Tyvärr har vi inte det flytet idag som vi hade innan jul, det är bara att konstatera. Borås hade marginalerna på sin sida idag och det gav full pott för dem.

Borås spelade bra. Med deras tunga instaser i närkamperna var det ofta som Kristianstad fick stryka på foten. Spelet i övrigt var annars jämnt och böljande. Med chnser åt båda håll.

I andra tvingades Kristianstad starta med en man på botbänken och det tärde hårt på krafterna. Med ytterligare en utvisning emot sig blev det dessutom uppförsbacke med en gång. Martin Persson åkte ut på en armbågstackling som nog var aningen hårt dömd.

När lagen minuten senare spelade fyra mot fyra efter en dubbelutvisning var det Borås som tog kommandot. Raskt fladddrade de in ledningsmålet 1-2.

Spelet var fortfarande hyfsat jämnt och båda lagen brottades hårt för herraväldet. Måhända drog gästerna det något längre strået i närkamperna.

I trettonde spelminuten åkte Kristianstads Martin Persson på en riktigt ful snyting. Den skyldige Anders Eriksson fick lämna isen med ett matchstraff på axlarna. 5+20 minuter för Charging. Martin tvingades här bryta för gott med en otäck skada i sidan. Har laget nu otur var det ett revben som fått sig en ordentlig törn.

Det uppkomna numerära överläget i hela fem minuter öppnade dock för Kristianstad och man satte hård press i offensiv zon. När sedan Borås drog på sig ytterligare en utvisning såg det om möjligt ännu ljusare ut. Två minuter i spel fem mot tre ska ju "bara" resultera i ett mål, men ack vad vi bedrog oss. Borås kämpade sig ur Kristianstads totala powerplay på ett mycket stabilt sätt.

Martin Nilsson fick till åtminstone fem rungande slagskott från blålinjen men samtliga strök en bit över målburen.
Det fruktlösa powerplayspelet blev en hård nöt för Kristianstad och med Martin Perssons skada tappade laget ordentligt på backsidan, särskilt som även Martin Nilsson nu tvingades bryta på grund av en smärtande ljumske.

- Ja, redan här såg vi vissa negativa tendenser i vårt försvarsspel, berättar Laakkonen, plötsligt blev det mycket tungt för oss att hålla tätt bakåt. Nu ska jag inte förringa insatserna från de killar som jobbade vidare på isen för de krigade riktigt bra, men att bli så hårt brandskattade i backlinjen är mycket tufft. Plötsligt får resterande backbesättning dubbelt så mycket istid och även om de kämpade på bra, räckte det inte fullt ut.

Kristianstad stod dock upp bra perioden ut men i inledningen av tredje tog gästerna över mer och mer. Kristianstads stabilitet var nu långt under normal standard. Förvisso krigar laget behjärtansvärt men att vara tvåa i alla närkamper leder ingen vart om man vill vinna. Resultatet blev naturligtvis att Borås tog över matchbilden. Kristianstad hade svårt att få tilll det i sitt egna spel. Stabiliteten i uppspelen blev gastkramande låga och med ytterligare ett skitmål spädde gästerna så på sin ledning.

På sätt och vis kändes det lite som om Kriistianstad gav upp i det här läget. Med det egna spelet i kräfgång hade man inte särskilt mycket att bjuda emot trots att laget jobbade hårt.

- Som helhet är jag nöjd med killarnas krigande idag, konstaterar Lakkonen, men vi har inte marginalerna på vår sida. Borås är enligt mitt förmenade serien absolut bästa lag och de spelade både rappt och klokt idag. Samtidigt är det förbannat tråkigt att vi ska drabbas av tuffa skador nu när vi börjar få tillbaka killarna i laget igen.

Extra plus i kanten ger vi än en gång Niklas Ponné. Fler killar av hans kaliber hade givit dagens match ett helt annat utseende. Jonas Håkansson spelade också stabilt. Och ser man till den backbrist laget drabbades av efter halva matchen ska även Jacob och Lindwall ha en dos beröm tillsammans med Jesper Ekengren som kom in i slutet.

En riktigt vass, ny kombination fick vi också se i slutet av matchen; Chamizo, Wångå och Mikael Larsson. Tufft och respektlöst visade dessa herrar upp riktigt positiva signaler. Tyvärr spelade denna kjedjeformation bara i matchens sista tio minuter. Med lite mer tid kunde det kanske blivit något stort.

Att Kristianstad nu brottas i motvind är inte svårt att konstatera. I fredagens drabbning fanns det dock många positiva saker att lägga på minnet. Men det som ligger laget mest i fatet är den mystiska oförmågan att utnyttja chanserna man skapar på egen hand.

Nu stundar söndagens bortamatch mot Tranås. Förhoppningsvis orkar laget samla kraft inför den drabbningen, så att man kan inleda avslutningen av årets annars så lyckosamma seriespel på ett riktigt härligt sätt.

Alla rapporterade fakta från matchen finner du på stats.swehockey.se

Tomas Bengtsson

» Tillbaka
SÖK

Copyright © 2001| 2002 Kristianstad Hockey | Om du har kommentarer eller frågor, vänd dig till KIKs kansli.
Telefonnummer: +46 (0)44-12 73 32. Faxnummer: +46(0)44-10 92 46 Det går även att skicka e-mail: till KIKs Kansli.