1966

Hemmaseger över Tyringe
[2005-11-30] Onsdagens hemmamatch mot gästande Tyringe slutade till sist 4-2 (1-0, 0-2, 3-0) till Kristianstad och trots att Tyringe inte bjöd särskilt mycket framåt höll det ändå på att sluta illa för Kristianstad redan i matchens andra period.

Två rejäla felbeslut i Kristianstad blev till öpppningar för gästerna som tackade genom att gå till ledning med bara 8 sekunder kvar av andra perioden.

Tränare Jari Laakkonen vaskade runt i femmorna inför tredje och satte en line på bänken. Resultatet blev då etter värre och inledningen av tredje var ingen höjdare för Kristianstad.

- När vårt skifte i femmorna inte hjälpte valde vi att falla tillbaka på det ursprungliga upplägget, berättar Laakkonen, och då släppte det plötsligt. Vi fick den önskvärda tändningen och orkade vända.

Jo, Kristianstad brottade sig fram till 3-2 och lyckades nu behålla ett tätt försvar. Dock repade Tyringe mod i slutminuterna och med sex utespelare satte de Kristianstad ordentligt i press. Tilll sist kom det förlösande 4-2 i tom bur och med detta var matchen avgjord.

Man kan med fog säga att Kristianstads tre poäng för dagen var helt rättvisa. Det var inte mycket gästande Tyringe bjöd på framåt. De hade satt upp en plan som de följde till punkt och pricka - täta bakåt och kontra. Kristianstad å andra sidan bjöd på ett rejält antal frilägen i matchen men utdelningen var det däremot sämre med. Fem helt öppna "straffsparkar" blev det för Kristianstad totalt i matchen då inkluderar vi den faktiska straff som Kristianstad fick lägga i inledningen av matchens andra period. även denna blev fruktlös.

1-0 efter en period var trots allt snudd på för lite. Två riktigt heta lägen i första perioden blev resultatlösa och Tyringes sex skott rörde inte upp några direkta dammmoln. Annars var tempot rätt hyfsat i första tredjedelen. Kristianstad jobbade här också effektivt i ett dryga minuten långt boxplay tre mot fem.

Kristianstads försvar var för dagen det som skapade stabilitet. Tommi Tervo hade det inte lätt med så pass lite skott och han blev också överlistad två gånger. Vid bägge tillfällena var det direkta felbeslut i Kristianstad som var upprinnelsen. Tyringes Jacob Komma var t ex snabbt framme, halvvägs in i andra periuoden, när Kristianstad i en fullt framåtpressande sekvens slarvade bort pucken på offensiv blå. I ensamt majestät kunde kan kontra in 1-1.

Det här målet satte förmodligen myror i huvudet på Kristianstad för plötsligt spred sig en oro i laget. Spelet framåt falerade stundtals i ett allt för slappt tempo och de chanser som faktiskt skapades förblev utan resultat. Jani Palmros i Tyringekassen hade fått precis den värmning han behövde och var definitivt inte villig att ge sig i första taget.

- Ja, tyvärr började vi söka mycket konstiga passningsvägar, suckar Laakkonen, våra uppspel blev allt för krångliga och vi fick inget flyt i spelet. Jag menar, Tyringe hade ju egentligen inget att bjuda framåt och då är det förbannat onödigt att vi släpper två så flagranta lägen som vi gör. Det där måste vi verkligen ta tag i framöver.

Tyringe vädrade morgonluft och ville gärna öka på i protokollet. Vid ett par tillfällen var det också NÄRA. Riktigt nära blev det också när Kristianstad med en totalt felaktig crosspassning i egen zon bjöd in till 1-2. Trots övervägande skott åt Kristianstad var det således gästerna som gick segrande ur andra perioden.

Inför tredje satte Jari Lakkonen ett gäng på bänken och bytte plats Ponné och Hållström. Även Håkansson fick en ny roll som center i tredjelinen. Men resultatet av denna rockad blev sannerligen inte muntert. Nu fungerade Kristianstads spel om möjligt ännu sämre. De inledande fem minuterna höll på att kosta Kristianstad segern.

- Ja, det resultat vi förväntat oss av spelarbytet blev till en totalt motsatt effekt, menar Laakkonen, spelet fungerade inte alls och då fattade vi hastgt beslutet att återgå till utgångsläget. Det blev ett lyckodrag. Utan den där förändingen tillbaka är jag övertygad om att vi hade tappat greppet ordentligt.

Här klev Andreas Larsson fram ordentligt i matchen. Med en sjuhelvetes kämpainsats kunde han till sist, liggandes på isen, stöta in trissan och 2-2 i maskorna.

- Det var skönt att Andreas fick utdelning där, menar Laakkonen, efter hans många misslyckade avslut tidigare i matchen behövdes en revanch. 2-2-målet är också ett klart bevis för att det också krävs krafttag för att lyckas. Allt kan inte komma som på ett snöre.

Med det brottarmålet hittade plötsligt Kristianstad tillbaka till sitt egeta spel. Framåt lossnade det betänkligt. Kristianstads spel stabiliserades och laget bjöd också på ett par riktigt heta chanser.

Strax efter mitten av tredje perioden lyckades Andreas Larsson få till det igen. Denna gång var det Ronström som hittade fram med passningen. Men 3-2 på tavlan kändes ändå inte riktigt stabilt. Tyringe jobbade hårt för en kvittering och fick ett par chanser att åstadkomma densamma.

Kristianstad visade också upp några feta möjligheter. T ex var både Erik Back och Andreas Larsson helt frispelade vid varsitt tillfälle. Det dödande målet lät dock vänta på sig. Och det rungande stoplskottet i sextonde spelminuten kunde ju lika gärna gått innanför stolpe.

I sin jakt på kvittering valde Tyringe 18.40 att ta time-out. Utan Jani Palmros i kassen bände laget ner Kristianstad för räkning. Den massiva pressen var mycket nära att ge resultat. Dessbättre, för Kristianstad, orkade hemmalaget stå emot och Daniel Hållström kunde på numera sedvanligt manér lätta trissan i öppen kasse. Målgesten missade vi dock. Förhoppningsvis var den inte allt för vågad :-)

- Jag är naturligtvis mycket glad för dagens poäng, säger Laakkonen, men det här mötet skulle vi ha avgjort långt tidigare i matchen. Tillika tycker jag att vi bjuder på allt för öppna chanser när det är så pass jämnt i protokollet. Om vi nu haft utdelning på alla våra chanser kan jag väl smälta att vi gör några fatala misstag men så som matchen gestaltade sig var våra felbeslut ödesdigra.

- Nu tycker jag att vi totalt sett gör en stark insats. Den upphämtning killarna får till i tredje perioden ska de ha beröm för. Men för framtiden måste vi tänka till ordentligt. När det är tätt kan inte spelarna kasa runt och fövänta sig att tränarna ska hitta alla svaren. Vi måste jobba hårdare tillsammans och individuellt.

Kristianstads backbesättning sätter än en gång djupa spår i matchbilden. Frågan är om inte Kristianstad faktiskt kan visa upp seriens stabilaste försvarsspel. Detta trots att kanonvärvningen Daniel Jacob inte spelade för dagen. Likaså vilade Lindvall med feber i kroppen.

Framåt måste vi dock höja ett varningens finger. Flera av lagets tongivande forwards hade idag svårt att hitta det där lilla extra. Ett extra plus i kanten vill vi gärna lägga för Håkanssons sköna centerspel i slutet av matchen. I tredjefemman skapade han den stabilitet vi tidigare saknat framåt i matchen.

Att besegra Tyringe kan på pappret tyckas vara en enkel match. Så var inte fallet. Kristianstad tappade sitt grepp om matchen en lång stund i andra perioden. Upphämtningen var därför välbehövlig. Den derbyfight vi förväntat oss uteblev dock. Lite mer krafttag och hjärta hade inte skadat.

För Kristianstad blir det nu upp till bevis på fredag då Tingsryd intar Kristianstads Ishall. Om spelet inte fungerar bättre framåt än idag kan det nog bli problem. Men hoppet är ju det sista som lämnar en sann supporter.

På tal om supporters. Idag visade Wild Kings Support sig från sin allra bästa sida. Mycket sång och ramsor. Klara och tydliga gjöt de mod i A-truppen. Kanske var det just det som fick Kristianstad på fötter igen efter andra periodens lite anonyma anfallsspel. Vem vet?