WK Grafik
WK Song (mp3)

Snällaste Tyringe-derbyt i mannaminne
[2005-03-06] Kristianstad mötte på söndagen Tyringe i ett som vi förväntade oss skulle bli ett stenhårt derby. Men av detta blev intet. Hemsidan kan inte minnas att de båda lagen någonsin spelat så ödmjukt mot varnadra. Inte ens på läktaren kunde man anan att det var derby. De var stundtals tyst som i graven i Kristianstads Ishall.

Efter två spelade perioder ledde Kristianstad helt rättvist med 2-0 mot ett synnerligen blekt Tyringe. Men Tyringe kom igen och när de efter både reducering och kvittering i tredje perioden fick extra energi hade Kristianstad lite svårt att hänga med. Med oavgjort efter ordinarie tid var det till sist Kristianstad som plockade merparten av de tre poängen i denna lite avslagna tillställning. Slutresultatet stannade därmed på 3-2 (1-0, 1-0, 0-2, 1-0).

- Det hårda matchandet har satt sina spår hos både oss och Tyringe, sade tränare Kurkinen efter matchen, det var mycket sega ben i vissa spelsekvenser. Jag tycker att vi spelade klokt i de två inledande perioderna trots att vi aldrig fick upp ordentlig fart. det försökte vi också göra i den tredje perioden men tyvär lyckades vi inte riktigt med det.

Jo, så var det verkligen. Om det nu var ömsesidig respekt eller ren trötthet som fick de båda lagen att inte ta tag i matchen ordentligt kan vi nog tvista om i oändlighet. Segt var det i alla fall.

Det hela startade mycket avvaktande. Tyringe bjöd på matchens första skott, men det dröjde en hel minut innan någon av lagen hittade fram till motståndarens keeper.

Den avvaktande inställningen höll i sig ordentligt. Bägge lagen verkade ha grava problem med orken och motivationen. Tyringe drog på sig några täta utvisningar men Kristianstad mäktade inte ta vara på dessa numerära överlägen, trots att man vid två tillfällen hade öppna målchanser. Det släppte inte förrän det nästan var för sent. I powerplay kunde Erik Back ge Kristianstad ledningen med bara fyra sekunder kvar av perioden.

Även andra perioden fortlöpte på samma sätt som den första, med den skillnaden att Kristianstad nu hittade ett klart bättre, eget passningsspel. Detta gav något bättre råg i ryggen och Arvidsson kunde också 4.51 öka på till 2-0 efter en vass åkning runt Tyringes målbur. Kallt, kallt väntade han ut Möllerstedt i kassen.

Tyringe drog nu på sig ytterligare en utvisning och Kristianstad pressade på för ytterligare en strut. Det var också mycket nära vid ett tillfälle då pucken studsade tre, fyra gånger på Tyringes mållinje.

Hade Kristianstad i det här läget lyckats trycka in även 3-0 misstänker vi att matchen varit avgjord för gott. Och Kristianstad fick faktiskt chansen att avgöra.
I mitten av andra perioden kom nämligen Andreas Larsson fri i en vass kontring och blev samtidigt hårt tagen av en klubblös Tyringeförsvarare. Domare Erlén dömde straff, ett väl hårt domslut, men Johan Arvidsson som fick förtroendet att lägga den lyckades inte få till det. En snygg lobb blev det men dessvärre över Tyringes ribba.

Tyringe var inte heller de lottlösa i andra perioden efter dryga 14 minuters spel var de mycket nära en reducering.

När så tredje perioden drog igång verkade det som om Kristianstad liksom tappade den lilla motivation man haft tidigare i matchen. Kanske i kraft av sin ledning, kanske i avsaknad av ork. Andreas Larsson drog ner förre lagkamraten Jan Sjödin och den utvisningen kunde Tyringe förvalta helt rätt. Kristianstad försökte febrilt få pucken ur egen zon. Tyvär misslyckades detta så till den milda grad att Tyringes Mattias Östling fick möjlighet till ett slagskott som raskt dinglade i Kristianstads nätmaskor.

Med sitt reduceringsmål fick nu Tyringe ordentlig energi. Plötsligt var Kristianstads sega försvar om möjligt ännu segare. Tyringe pressade på ordentligt och jobbade fram ett par heta lägen.

Kristianstad slog nu bara ifrån sig och genom en ödesdiger "indianare" från Martin Nilssons klubba bjöds plötsligt Tyriges anfall in till rena straffsparken. Naturligtvis missade inte Mikko Hänninen det läget och plötsligt var det 2-2.

- Ja den där grejen får jag helt och hållet ta på mig, sade Martin efter matchen. Tanken var att jag skulle lägga en passning till Alricsson som befann sig i perfekt position för en kontring. Nu så här i efterhand inser jag att jag borde lagt pucken stenhårt i sarjen istället. Därför var det riktigt skönt att få avgöra i "sudden". Det blev lite av en revanch för mitt tidigare misstag.

Jo, det blev Martin som fick avgöra i sudden death när han rakade in ett rungande slagskott i fölängningen då Kristianstad spelade i numerärt överläge.

Men varför gå händelserna i förväg. Tyringes kvittering till 2-2 gav gästerna ännu lite mer bränsle och Kristianstad hade grava problem med att hålla samman laget. Det blev mycket ensamräder som inte resulterade i några större möjligheter. Och gästerna var klart bättre taggade i sin jakt på segern.

Nu slutade dock ordinarie matchtid med oavgjort resultat och som vi redan berättat var det Kristianstad som plockade bonuspoängen. Detta efter flera riktigt heta chanser som avlöste Tyringes dito. Kristianstads mål föregicks av en Tyringeutvisning. 3.11 blåste Domaren för en slashing på Tyringes Roger Nilsson. Ett rätt märkligt domslut. Märkligt i den bemärkelsen att han tidigare släppt rätt friskt på bevakningen i slutet av tredje perioden.

Konstigt eller ej så förvaltade Kristianstad detta numerära överläge på bästa sätt. Först en time out och sedan ett starkt powerplay där Joachim Johansson två gånger servade Martin Nilsson för ett direktskott.

- Den första passningen jag fick kom inte riktigt som jag ville ha den, berättar Martin, så jag skickade tillbaka den igen. Men den andra satt perfekt och jag drämde till direkt.

Det blev därför Martin Nilsson som för dagen fick agera matchhjälte. En stark revanch på sitt farliga misstag i mitten av tredje perioden.

- Det där misstaget har jag redan glömt nu, säger Martin, det går inte att gräma sig i efterhand. Mycket av dagens insats präglades av våra tunga ben. Det kändes lite som sirap hela matchen. Och sen slutade vi nog att ta i ordentligt i tredje perioden. Rent mentalt hade vi nog redan vunnit matchen och det straffade sig.

Det är inte många som för dagen kan göra sig förtjänta av ett hedersomnämnande. Betsikokos i kassen spelade dock med ett nyvunnet självförtroende och ska ha en eloge för det. Bland övriga hade Kristianstads tränarduo svårt att ytterligare plocka fram några höjdarinsatser.

- Johan Arvidsson spelade förvisso kreativt trots att även han var seg i benen idag, avslutar Håkan Hedin.

Dagens "derby" kommer helt klart att bli hågkommet som ett av de segaste och snällaste derbyn Kristianstad har spelat mot Tyringe. Frågan är om något av lagen verkligen ville vinna den här kampen. Eller var det så enkelt att ingen av lagen orkade jaga en seger.

Nu får Kristianstad några dagar på sig att vila ut och sedan jobba upp fysiken igen. För det behövs utan tvekan bättre fart på onsdag då det är dags för nästa bortamatch.

Lite matchfakta

Period 1
04:25 A 2 min Jonas Håkansson
07:54 B 2 min Jan Sjödin
12:22 B 2 min Mattias Östling
19:31 B 2 min Jonas Abrahamsson
19:56 1 - 0 PP Erik Back (Jonas Håkansson, Peter Rooth)

Period 2
04:51 2 - 0 Johan Arvidsson (Niklas Ponné, Niklas Alriksson)
05:55 B 2 min Jonas Abrahamsson
08:42 A 2 min Martin Persson
13:34 A 2 min Jonas Håkansson

Period 3
04:20 A 2 min Andreas Larsson
05:54 2 - 1 PP Mattias Östling (Robert Örn)
10:41 2 - 2 Mikko Hänninen (Daniel Söderberg)

Period 4
03:11 B 2 min Roger Nilsson
03:41 3 - 2 Martin Nilsson (Joachim Johansson)

Publik: 1.080

Domare: Björn Erlén

Skottstatistik: 23-28 (8-8, 11-10, 4-10)

Tomas Bengtsson

» Tillbaka
SÖK

Copyright © 2001| 2002 Kristianstad Hockey | Om du har kommentarer eller frågor, vänd dig till KIKs kansli.
Telefonnummer: +46 (0)44-12 73 32. Faxnummer: +46(0)44-10 92 46 Det går även att skicka e-mail: till KIKs Kansli.