1966

Vinst för A-laget trots oinspirerad öppning
[2005-01-30] Kristianstad lyckades till sist vinna söndagens hemmamatch mot gästande Västervik, men det satt hårt inne. Den egna insatsen från hemmalaget var långt ifrån godkänd i inledningen av matchen. Segt och oengagerat bjöd man egentligen inte upp till något större motstånd. Detta gav Västervik den start de ville ha. Det dröjde sedan dryga två perioder innan Kristianstad hann ifatt i målprotokollet. Matchen slutade dock med seger 8-6 (1-3, 3-2, 4-1).

Kristianstads mentala vändning kom i mitten av andra perioden då Filip Ödmark kom in som målvakt i stället för Starnäs som inte hade någon lyckad dag.

- Starnäs valde själv att bryta, förtäljer Kristianstads tränarduo, och Filps inhopp gick ju bra.

- Jag har aldrig varit så nervös någon gång i livet, log Ödmark efter matchen, men det släppte rätt kvickt. Jag fick en bra start genom att jag kunde rädda det friläge Västervik fick mot mig som min första insats i matchen.

Jo, Ödmark fick definitivt godkänt i sin premiärmatch. Anledningen till att han satt på bänken idag var att Alexander Betsikokos var på BB för att möta sin för dagen nyfödda dotter. Hemsidan gratulerar!!

- Det är inte lätt att hitta anledningar till att vi startade så pass oinspirerat idag, menade tränare Risto Kurkinen efter matchen. Det var inte mycket som stämde i början. Vi försökte göra lite förändringar i femmorna men det blev liksom inget resultat. Vi åkte inte skridskor och vi missar i vårt grundjobb. Det blev förvisso bättre mot slutet men fortfarande in i tredje perioden var det en hel del grundfel från vår sida. Man får räkna med att vi ibland drabbas av den här typen av blockering i en hel serie. det är naturligtvis inget kul men idag fick vi i alla fall två poäng.

- Problemet i en sådan här situation är att man som spelare blir lite förbannad på sig själv när det inte fungerar, fortsätter Risto, när man sedan jobbar extra hårt och försöker rätta till är det ofta så att man istället förvärrar situationen och gör mer fel än rätt. Idag ser vi tydliga tendenser på detta.

Ja, Kristianstads öppning i matchen var långtifrån den önskade. Visst är laget redan klara för kvalet och visst kör man i dagsläget med mer intensitet på träningarna, men var fanns viljan att lira? Den viljan lyste till en början med sitt frånvarande.

Gästande Västervik tog effektivt tillvara på alla de chanser man lyckades skapa genom rappa kontringar. Kristianstad hängde helt enkelt inte med i gästernas spelvändningar och motståndarna kom ofta i tre mot en eller två mot en situationer när man kontrade. Starnäs i kasssen hade inte helller någon riktigt vass dag och när hjälpen från de egna försvararna uteblev gick det som det gick.

Att det var Kristianstad som skötte spelet spelade liksom ingen roll. De chanser laget fick i inledningen av första perioden blev fruktlösa. Skärpan i avsluten saknades.

Västervik tog också rättvist ledningen och i numerärt underläge fick de t o m in 0-2. Kristianstads replik kom med knappt fem minuter kvar att spela. I powerplay petade Jonas Håkansson in 1-2.

Att Kristianstad hade stora problem var inte svårt att se. När så gästerna 17.58 tryckte in 1-3 på en het kontring stod
de svarte killarna nästan stilla och tittade på. Skotten i första perioden stannade på 10-5 och det var Västervik som hade full utdelning på sina möjligheter.

Andra perioden började precis som den första. Gästerna drog ifrån i målprotokollet. 1-4 var ett riktigt skitmål där pucken plötsligt ändrade riktning via en spelare och Starnäs var helt bortkollrad. Kristianstad kunde dock reducera efter dryga fem minuter men gästerna svarade med att öka på till 2-5. Då tackade Starnöäs för sig och bad att få bli utbytt. Filip Ödmark startade därmed sin A-lagspremiär och som han fick starta. Första riktigt tuffa utmaningen fick han när Västerviks Niclas Karlsson kom helt fri i en kontring. Publiken drog efter andan men Filip grejade den situationen med ett stabilt agerande.

Bara minuten innan hade Erik Back fått till ytterligare ett reduceringsmål till Kristianstad, hans andra för dagen. Det skulle till sist bli tre.

Det verkar som om Back har börjat hitta målet igen. Ett riktigt positivt besked. Dock var han inte lika effektiv när han lade den straff Kristianstad fick i mitten av tredje perioden.

Stämningen blev nu också mer hätsk på plan. Utvisningarna haglade och i spel fem mot tre kunde Andreas Larsson med fingertoppskänsla lägga in 4-5.

Efter det att Filip Ödmark kommit in på isen verkade det som om Kristianstad plötsligt skärpte till sig. Det tidigare så oengagerade spelet blev därmed aningen bättre. Andreas Larsson bjöd i slutet av andra perioden på några heta frilägen men trissan ville inte in i motståndarnas kasse.

Kristianstads väg tillbaka in i matchen hade nu startat. I tredje perioden jobbade sig laget upp till 5-5 och kunde också ta ledningen med 6-5. Västervik tog då time out och hittade den tändning de sökte. 6.01 kvitterade de till 6-6.
Här bjöd Kristianstad på ett synnerligen rörigt uppspel som västervikarna med lätthet tog vara på. Men Kristianstads tändning var nu snäppet bättre än tidigare i matcghen och bara 13 sekunder efter Västerviks reducering kunde man ta ledningen igen. Detta genom en fräck satsning av Oskar Olsson på en passning från Joachim Johansson.

Det var nu tuffa tag på isen och de båda lagen gick gärna in i både fula och regelvidriga närkamper. Andras Larsson blev t ex mycket fult nerslagen när han i en vass kontring spelades helt fri med Västrerviks målvakt. Domaren dömde straff och Erik Back tog hand om den utan att få till ett mål.

Kristianstad hade sedan ett par heta lägen att ytterligare spä på sin ledning. Till sist lossnade det när Johan Arvidsson i en snabb spelvändning kunde mota in 8-6 i en situation där han och Wångå kom fri med en ensam Västerviksförsvare. Från läktarplats såg det faktiskt ut som Arvidsson tryckte in pucken med ena skridskon. Snabbt gick det i alla fall.

Matchen avslutade sedan med ett ordentligt handgemäng där tre killar i vardera laget fick bege sig ut i duschen med varsin tvåminutare i nacken. Det som blev upptakten till bråket var en brutal nerslagning av Andreas Larsson utanför det egna båset efter en avblåsning.

Som helhet får nog Kristianstad vara glada att man plockade poäng idag. Till bäste spelare i Kristianstad valdes Eric Back. Ett nog så vettigt val. Med sina tre mål blev han en viktigt kugge i dagens seger. Vidare känns det härligt att Kristianstad har bra målvaktsmaterial att falla tillbaka på. Ödmark gjorde en riktigt stabil insats. hans plockhandske är riktigt vass.

Jonas Håkansson var för dagen ganska rapp, dessvärre tillbringade han en hel del tid i utvisningsbåset.