1966

Segersviten obruten
[2005-01-09] Kristianstads segersvit är fortfarande intakt efter söndagens bortamach mot Värnamo. Kristianstad tog tidigt ledningen och gick också med 0-2 i ryggen till första pausvilan. Matchen slutade till sist 1-3 (0-2, 0-0, 1-1)

För dagen var det duktige Daniel Starnäs som vaktade Kristianstads kasse. Med sin fina insats behåller han sitt grepp om förstaplatsen i målvakternas poängliga.

- Ja, Daniel en viktig anledning till vår seger idag, säger tränare Kurkinen på en raspig telefonlina, han spelade lugnt och stabilt och släppte bara den straff Värnamo fick i tredje. Tillsamman med Ponné var han absolut bäste man idag.

Jo, Värnamos enda mål för dagen kom på en straff i starten av tredje perioden. Detta strax efter det att Niklas Ponne ökat på till 0-3 för Kristianstad i boxplay. Men vi ska inte gå händelserna i förväg.

Matchen startade i ett högt böljande tempo. Det dröjde dryga fem minuter innan första avblåsninge och båda lagen verkade fast inställda på att ge allt. Hemmalaget verkade ha mest fart i sin skridskoåkning men det var Kristianstad som hade bäst kontroll på sitt spel. I första tekningstillfället efter den långa spelsekvensen lyckades hemmalaget få till en rask farlighet. Men Kristianstad kontrade snabbt efter Starnäs vassa blockering och Niklas Ponné kunde mer eller mindre direkt efter tekningen raskt ge Kristianstad ledningen i matchen.

Kampen fortsatte oförtrutet och de båda kombattanterna bjöd på flera fina upplägg men Kristianstads lilla övertag i puckföringen blev avgörande och i sextonde minuten kunde Andreas Larsson trycka in 0-2 till Kristianstad, ivrigt uppbackad av Martin Persson.

I slutet av första perioden fick Martin Nilsson en puck på handen som tog så illa att han tvingades avbryta matchen. Hur mycket skadan kommer att påverka framöver är ännu oklart.

I andra perioden, fram till en 6-8 minuter av matchen var tempot riktigt bra. Bägge lagen jobbade hårt. Kristianstad fick sedan ett perfekt upplägg för att avgöra matchen. Detta då hemmalaget drabbades av flera tätt på varandra följande utvisningar. Kristianstad spelade 5 mot 3, 5 mot 4, 5 mot 3 osv, men avsluten blev inte av den kalibern vi förväntade oss. Kristianstads avslut var uddlösa och Värnamo kämpade tappert i sitt boxplay. Detta fick tempot att sjunka rätt rejält och KIKs spel var stundtals stillastående.

- Att vi inte kan ta vara på ett så här pass öppet läge i matchen känns inte helt bra, menar Tränare Kurkinen, hade vi lyckats behålla skärpan och tempot från tidigare i matchen borde vi redan här ha avgjort ordentligt. Nu blev det inte så. I vårt powerplay har vi fortfarande en hel del arbeta upp.

Efter en rejäl period av numerärt överläge för Kristianstad bestämde sig domaren för att det fick vara nog och började nu kompensationsblåsa för hemmalaget. Nu var det Värnamo som fick samma gyllene läge som Kristianstad tidigare förvaltat så illa. Det var här som Daniel Starnäs klev fram som en kinesik mur i Kristianstad kasse. Kristianstads spel fungerade inte som det skulle men i boxplay kommer kämpatakterna verkligen till sin rätt. Resultatet blev att inte heller Värnamo kunde ta tillvara den bjudna situationen trots ett mycket agressivt spel.

I slutet av andra drabbades Erik Back av en tung utvisning 5+20 minuter och matchstraff.

- Vi hade redan tidigare svårt att hitta ett spel och när även Back tvingades avbryta blev det än mer tungt för oss, menar Risto Kurkinen, vi har tre nya killar i laget och med Arvidsson hemma sjuk var det en hel del råddande i truppen för att få ihom femmorna. På det viset har vi haft lite otur så här i inledningen av serien. Detta syns väldigt tydligt i vårt powerplay där de intränade femmorna på grund av skador och sjukdomar inte kan fungera så som vi tänkt oss. Men inställningen i laget var däremot på topp idag och krigandet i tredje perioden var en fröjd att bevittna.

Kristianstad fick starta tredje perioden med en man mindre på plan efter en utvisning i slutet av andra. Men detta betydde inte så mycket för de krigande kungarna. På sitt sedvanligt rappa sätt visade Ponné hur snabb han kan vara i giftiga lägen. Mycket snabbt såg han till att Kristianstad kunde öka på till 0-3 i numerärt underläge.

- Ponné var definitivt en av våra bästa killar idag, säger Kurkinen, han visade upp en oerhörd snabbhet vid det här målet. Han krigade också mycket bra, framför allt i tredje perioden.

Kristianstad växlade nu ner ett snäpp i tempot och jobbade mest för att spela enkelt och bevaka resultatet. Det var långt ifrån något skönspel som bjöds men laget motade på ett stabilt sätt ett ettrigt Värnamo som jagade reducering. 1-3 fick hemmalaget dock till, detta då laget i tredje periodens fjärde minut fick en straff och Jonas Bystedt kunde effektivt överlista den annars i matchen så täte Starnäs.
Resten av perioden slets sedan också sönder rejält av de många utvisningarna i slutet av matchen. Båda lagen fick här känna på det numerära underläget. Dock var det ingen av kombattanterna som lyckades ta tillvara sin möjligheter.

Idag visar Kristianstad upp ett krigarhjärta av sällan skådat slag. Starkt och envetet jobbar alla i laget för varandra. Även om man spelmässigt inte kom upp i full kaliber var det ingen som ville ge med sig. Starnäs visar också upp ett fantastiskt lugn för att inte vara äldre och att han släpper en straff idag är inget att yvas över. Särskilt inte som han vid flera andra tillfällen i matchen visade kanonform.

- Jag tycker det känns fantastiskt positivt att killarna kan ta i när det verkligen gäller, summerar Kurkinen, i tuffa lägen har vi mannar som kan kliva fram och visa vägen. Att få vinna dagens möte var extra positivt eftersom vi fick jobba stenhårt, en för alla - alla för en. Att vi fortfarande har en del spelmässigt att förbättra är ingen hemlighet. Men kan vi behållla den här moralen och samtidigt få till det i vårt spel kan vi bli riktigt farliga i ett eventuellt kval.

Bäst för dagen var som tidigare nämnts, Daniel Starnäs men även Niklas Ponné gör sig förtjänt av ett stort hedersomnämnande. Dock ska vi inte glömma resterande lagkamrater som samtliga kämpade med näbbar och klor för att få till två friska poäng.

Hemsidan lyfter på hatten och gratulerar till dagens seger.