1966

Förlust i träningsmatchen mot Osby
[2004-12-29] Kristianstad förlorade dessvärre den lite småtrevliga träningsmatch som på onsdagskvällen spelades mot Osby på bortaplan. Men insatsen totalt sett ger mersmak. Osby vinner med 3-2 (2-1, 0-1, 1-0) efter en sett över tre perioder riktigt jämn match där Kristianstad i sista tredjedelen spelade mer än halva sträckan med en man mindre på plan.

Jo, vid ställningen 2-2 efter andra periodpaus och med ett KIK som under andra perioden stundtals spelat ut hemmalaget såg det först riktigt lovande ut men en rad "randiga beslut" kom på sätt och vis att avgöra matchens utgång. En riktigt mysko och några aningen tveksamma utvisningar för Kristianstads räkning resulterade i 11 minuters numerärt underläge för KIK när perioden pågått i 15 minuter. Detta var ändå inte den totala utvisningsskörden i den sista perioden.

Det blev således hemmalaget som tog hem spelet i onsdagens drabbning. Mycket beroende på en lysande start. Kristianstad hade svårt att hitta ett vägvinnande tempo i inledningen av matchen. Osbys förstafemma var då inte sena att ta tillfället i akt. Både 1 och 2-0 kom inom matchens första fem minuter. En liten kalldusch för Kristianstad som allt medan perioden fortgick arbetade upp sig på ett stabilt sätt. I slutet av perioden hade de också ett par tre riktigt heta byten. Dock resulterade bara ett av dessa i en reducering till 2-1. Jens Nilsson stod för det rungande backskottet. Förarbetet gick inte heller av för hackor när Larsson, Wångå och Ozimek lekte i gästernas zon.

- I början av matchen var vi definitivt inte med som vi borde, berättar Risto Kurkinen för Hemsidan, men vi jobbade oss så sakteliga in i matchen och de 10 sista minuterna i första perioden var vi väl med i matchbilden. Man kan säga att med andra periodens uppryckning fick vi 30 riktigt bra minuter för egen del.

Jo, Kristianstad visade sig verkligen på styva linan i matchens andra period. Stundtals hade Osby grava problem med att ta sig ur egen zon. Men unge herr Holmqvist i Osbys målbur var obeveklig. Med lite mer skärpa i sina avslut kunde Kristianstad mycket väl ha tagit ledningen i samband med sin press i andra perioden. Gästernas målvakt visade redan i första periodens andra hälft att han inte gärna ville släppa till bland sina nätmaskor. Vid ett flertal tillfällen agerade han räddande ängel. Rooth lyckades dock som andre man överlista honom i slutet av andra perioden.

Innan Utvisningarna började hagla i sista tredjedelen satte Kurkinen en hel femma på bänken och lät ungdomarna ta plats på isen. Arvidsson, Back, Ozimek, Jens Nilsson och Rooth fick sätta sig till förmån för bl a Wångå, Brynolf, Lindwall och Molldén. Dessvärre drabbades Brynolf tidigt av ett matchstraff och genst blev det mer cirkus i spelupplägget. Här klev sedan Jens Nilsson upp som forward och gjorde det riktigt bra.

- Jag tycker nog att 5 minuter plus matchstraff var väl hårt för Brynolf, menade Risto Kurkinen, visst var det värt en utvisning men att få ett så pass kännbart straff för den förseelsen käns lite overkill.

Osbyspelaren och Brynolf satsade båda stenhårt in i sarjen men det var Brynolf som hade mest tyngd med sig. Eftersom hans motståndare drabbades av skada i situationen och fick ambulansfärd till sjukhus blev straffet som det blev. Aningen hårt måhända, men de facto dömt och inget att yvas över så här i efterhand.

Kristianstad fick nu jobba stenhårt för att hålla emot. detta gjorde de dock på bästa sätt. Tufft och rejält försvarade man sig mot den anstormning som Osby drog igång.

Utvisningarna kom sedan slag i slag för Kristianstad men trots detta lyckades laget hålla samman sitt boxplay på ett föredömligt sätt.

Osbys kamp för ett nytt ledningsmål mattades inte och till sist fick de också utdelning med bara knappa halvminuten kvar att spela. Ett så kallat skitmål, men de räknas ju de också.

- Som helhet är jag nöjd med dagens insats, menar Kurkinen, vi fick möta ett bra lag känna på hur egna misstag genast blir till farliga möjligheter för motståndarna. I spel fem mot fem tycker jag att matchen var jämn och att vi stod upp bra. Det finns mycket positiva saker vi kan ta med oss från den här matchen. Framför allt fick vi en fingervisning om vad som krävs av oss framöver. Idag ser jag ganska tydligt vad vi behöver jobba mer med innan serien drar igång igen. Samtidigt är jag helt övertygad om att vi är på rätt väg, och det känns riktigt bra. Vårt boxplay var t ex riktigt bra.

De tre "nykomlingarna" Alriksson, Nilsson och Persson skötte sig bra och fick alla godkänt av lagledningen. Riktigt stabilt spelade t ex Martin Nilsson. Martin Persson hade en något längre startsträcka men kom igång bra efter hand som matchen gick. När det gäller Alriksson kunde man glatt konstatera att spelsinnet finns där ännu, och viljan att jobba hårt för laget, dock kunde man skönja en viss matchsaknad. Detta lilla aber är dock inget hemsidan räds över. Med några ytterligare matcher i benen kan han helt säkert komma upp i gammalt gott slag. Han var en av lagets bättre forwards för dagen.

Vid frågan om ett eventuellt kontrakt med Alriksson ville inte Kurkinen uttala sig direkt efter matchen.

- Nej, nu vill jag försöka smälta dagens insats innan vi pratar kontrakt. Samtliga de här tre "nya spelarna" gjorde bra ifrån sig och att de kan spela hockey råder det inga tvivel om. Men det här var en träningsmatch och att ge mer ingående spelarkritik känns inte rättvist i dagsläget.

Kristianstads mål gjordes av Jens Nilsson (2-1) och Peter Rooth (2-2). Osbys samtliga mål gjordes av vasse Martin Larsson, ofta bistådd av välbekante Samevik i Osbys förstaformation. En femma som lyste riktigt klart.

Dagens träningsmatch visar tydligt att Kristianstad är på rätt väg. Vårsäsongen kan med andra ord bli hur trevlig som helst.

Skottstatistik: 45-36 (13-15, 13-16, 19-5)