1966

Arbetsseger med mycket tufft motstånd
[2004-12-12] Söndagens hemmamatch mot gästande Boro-Vetlanda HC slutade till sist med seger för Kristianstad 5-3 (0-1, 1-0, 4-2). Men hemmalaget överaskades en aning av Boros fysiska utspel och fina puckbehandling.

- Äntligen lite riktig hockey, utbrast assisterande tränare Håkan Hedin till den samlade pressen efter matchen, det här är exakt vad vi har saknat och verkligen behöver. Idag mötte vi ett lag som ville vinna och som absolut ville bestämma själva. Det har faktiskt inget många av de andra lagen i serien bjudit på. Att få kriga sig till segern i en sådan här match är naturligtvis guld värt för framtiden.

Med söndagens seger kan Kristianstad gå till julvila utan några förluster i höstomgången av Södertvåan. Ett öde som är laget väl förunnnat. Med tre man på översta hyllan av poängtabellen och med överlägset mest gjorda mål i serien befäster laget sin förstaplacering på ett övertygande sätt.

Kristianstad öppnade dock inte med samma pondus vi vant oss vid. Att Boro ligger så pass långt ner i tabellen är inte lätt att fatta. Av de motståndare som kastat sig ut på isen under den innevarande serien är Boro nog det lag som bjudit på det tuffaste spelet. Bra tempo, rapp skridskoåkning och ypperlig puckbehandling borde ha renderat ett något bättre resultat efter 13 omgångar.

Wild Kings hade nog inte väntat ett så pass tungt motstånd. Och de tog också två perioder på sig för att anpassa insatsen till de rådande omständigheterna. Boros strategiska, fysika och spelförstörande försvar krävde extraordinära insatser från Kristianstad för att överlista. Att KIK sedan dessutom fick två mål underkända gjorde inte saken bättre.
När proppen plötsligt lossnade i tredje perioden fick Kristianstad igång sitt spel ordentligt. Inom loppet av en dryg minut kunde de både kvittera för andra gången i matchen men också ta ledningen med 3-2.

Med ledningsmålet i ryggen kunde sedan hemmalaget förvalta sin ledning ända till slutsignalen. Det var definitivt inget direkt skönspel som bjöds. Hårda tag och rejäla smällar var legio.

Riktigt bra för dagen spelade t ex Christian Ozimek, Erik Back, Andreas Larsson och Johan Arvidsson. Laget andrafemma firade i slutet av matchen triumfer. Även Betsikokos gjorde i utsatta lägen sitt yttersta för att mota de anstormande fienderna.

Gästernas agressiva spel blev till en början en smärre chock för Kristianstad. Trots att de tidigt i första perioden drog på sig flera utvisningar var det Boro som höll spelet uppe medan kristianstad hade svårt att hitta sin skridskoåkning.

- Nu vill jag inte påstå att det var en fullständig chock att Boro skulle vara så här pass bra men aningen överraskade blev vi allt, sade KIKs tränarduo efter matchen, men vi jobbade oss in i spelet och fick till sist utdelning.

Boros närkontaktsspel och agressiva checking blev helt avgörande för spelbilden i de båda första perioderna. Gästerna tog också ledningen i slutet av första tredjedelen. Detta trots att Kristianstad i tionde, tolfte spelminuten verkade hitta en bra rytm och kunde slå tillbaka mer resolut. Utdelningen lät dock vänta på sig.

Gästerna visade hela tiden upp en mycket tuff attityd och stundtals under inledningen av matchen var det bråkigt och stökigt. Varje närkamp fullföljdes in till sista millimetern och det small allt som oftas rejält i sarjduellerna.

Fyra minuter in i andra perioden dömde domaren bort ett Kristianstadsmål. Offside i målgården var den officiella förklaringen men så här i efterhand tvistar de lärde om vad som egentligen var orsaken till domslutet. Puck otillbörligt via utrustning var en version.

12.30 var det dags igen. Ännu ett Kristianstadsmål dömdes bort i en synnerligen tät situation framför Boro-kassen. Den här gången var buren ur sitt läge enligt den officiella versionen. En hög klubba verkade bli den inofficiella förklaringen (tennisslag in). Hur det nu var med de där domsluten lär vi förmodligen aldrig få någon klarhet i.

Kristianstads kvittering kom dock innan perioden var till ända och den här gången var det ingen tvekan. Martin Pålsson hittade Mikael Larsson som med högsta hastighet kunde jobba fram 1-1.

Kristianstad hade nu lyckats hitta ett någorlunda vägvinnande spel och inför tredje perioden var läget helt öppet igen. Men inledningen på sista perioden blev inte riktigt vad vi förväntat oss.

Kristianstad tvingades starta med en man i utvisningsbåset och Boro pressade intensivt. Två riktigt heta lägen vaskade man fram och den här gången var det ribbor och stolpar som räddade Kristianstad. Gästernas press blev däremot inte resultatlös. 02.54 kunde Boro ta ledningen igen efter ett riktigt påpassligt skitmål. Betsikokos var med ordentligt men tappade för några tiondelar bort pucken och det räckte för Boros snabbtänkta anfall.

Kristianstad kämpade nu hårt för att kunna ta för sig på ett bättre sätt. Den tuffa forchecking man bedrev gav plötsligt utdelning. Oskar Olsson snappade upp en puck i Boros uppspel och kunde rappt trycka in 2-2. När sedan Christian Ozimek kunde fullborda en underbar kontringssituation skapad av Andreas Larsson, från egen zon, och Erik Back, i full fart på offensiv blå, var det plötsligt Kristianstad som hade koll på läget.

Kristianstads andrafemma som vid flera tillfällen tidigare i matchen misslyckats i sina avslut fick nu full kontroll i sitt spel. Matchbilden vände så sakteliga till Kristianstads fördel men Boro lyckades ändå gång på gång med tunga och stundtals livsfarliga kontringar. Tursamt för Kristianstad var skärpan hos gästerna nu inte vad den varit tidigare i matchen och avsluten kunde motas både med tur och effektivitet.

I sextonde minuten kunde Andreas Larsson än en gång hitta rätt med en vass kontring från egen zon och Johan Wångå gjorde inget misstag, 4-2 var ett faktum. Målet föregicks av en time-out från Kristianstads sida.

- Min distinkta order vid den där time-outen var att vi skulle lugna ner spelet ordentligt och tänka klarare på de intentioner vi satt upp för spelet från början, menade Risto Kurkinen.

Boro tvingades nu att jobba i uppförsbacke. Och det gjorde de också bra. En tung press etablerades men när utdelningen uteblev tog även de time-out. Detta strategiska beslut blev dock fruktlöst. Bara sekunderna efter första nedsläpp hittade Erik Back än en gång Christian Ozimek som rappt kunde öka på till 5-2.

Med en betryggande ledning och bara dryga två minuter kvar att spela kände det riktigt säkert för Kristianstad. Gästerna slutade däremot inte att hugga sig fram till nya avslut. Denna insats renderade också ytterligare ett mål till Boro innan slutsignalen ljöd.

Som helhet i matchen kan vi inte säga att skönspelet regerade denna afton. Framför allt gästerna satte nivån tidigt i matchen. Tätt, tätt och mycket tufft är mer beskrivande termer för matchbilden. Domslutsnivån blev också därefter. Ribban var hög och buttendingar avlöstes av hakningar och holdings. Vem som förlorade mest på detta kan man naturligtvis spekulera kring i all oändlighet. Tempot i matchen var genomgående högt och att Kristianstad inte hade väntat ett så kompakt motstånd var tydligt.

- Egentligen blev den här matchen extra viktig för oss, summerar Håkan Hedin, vi har kunnat trumma på utan att behöva ta till det där extra explosiva i tolv matcher. Det höll definitivt inte idag. Resultatet ser jag som ett positivt besked. Att få vinna en så här pass tät match mot ett - som jag ser det mycket bra lag - stärker oss nu när vi går till julvila. Den här matchen ska vi ta med oss ett bra tag.

Även vi på Hemsidan kommer att suga rätt länge på den här karamellen. Ett stort grattis till Wild Kings från oss.
För dagen saknades Niklas Ponné, Jonas Håkansson och Andreas Brynolf som samtliga är lätt skadade.