1966

Stabil laginsats gav rättvis seger mot Kallinge
[2004-09-24] Fredagens träningsmatch på hemmaplan blev en söndertrasad historia som Kristianstad hade i sin hand från början till slut. Med ett klart dominerande övertag plockade man också helt rättvist hem segern efter en stabil laginsats. Matchen slutar 3-0 (1-0, 1-0, 1-0).

Rent generellt kan man säga att Kristianstads grundspel blev helt avgörande för utgången. Säkert och diciplinerat höll laget sin motståndare stången i tre perioder trots att matchen stundtals revs upp av utvisningar. Men när det gäller effektiviteten i avsluten finns det fortfarande en del att önska.

- Ja, vi skapar mycket i offensiv zon, framför allt i andra perioden, säger Tränare Risto Kurkinen, men tyvärr är vi inte riktigt så effektiva i avsluten som jag skulle vilja. Men det här var en träningsmatch och tvärs över tycker jag att vi gjorde en godkänd insats. Vi spelade stabilt och vårt grunspel sitter som det ska.

Att hitta någon som reste sig över mängden är inte helt lätt med tanke på att hela truppen spelade som en stark enhet. Men Johan Arvidsson visade stora kvaliteter liksom Eric Back och Peter Rooth.

Betänker man sedan att Niklas Ponné drabbades av ett matchstraff redan tidigt i första perioden och att Jens Nilsson inte var med i startfältet måste vi säga att ett mer homogent lag än dagens KIK blir svårt att hitta i den kommande serien.

3-0 med smak på mera ger ett rungade positivt omdömme. Bra jobbat!

Gästerna startade drabbningen med att raskt vaska fram en riktigt vass situation. men Betsikokos i kassen var bra med och Kristianstad kunde tämligen omgående kontra med två heta chanser. Sedan startade domare Carlsson sin massiva insats.

Inom loppet av en minut hade han hitttat tre utvisningar, två till kallinge och en till Kristianstad. Stämningen blöev med ens tuffare på isen och i åttonde spelminuten brakade det loss ordentlig.

Carlsson markerade för en avvaktande utvisning på ytterligare en KRIFare och när avblåsningen kom smalll det till direkt. Ponné som i situationen tidigare blivit rätt hårt tagen hämnades med att efffektivt bryta en Kallinge klubba över ett försvarslöst motsåndarben. 5 minuter plus matchstraff lät domen, men det dröjde hela tio minuter innan alla skärmytsligar var utredade. Wångå startade nämligen också en personlig uppgörelse i en envig som påminde mycket om en klassisk boxningsmatch från 40-talet. Förutom Ponné och Wångå drabbades också Kallinge av en utvisning.

När väl dessa straff var avsuttna och lagen spelade fem mot fem igen var det Kristianstad som agerade bäst. åtminstone i några minuter. För sedan var det dags för en hel rad utvisningar igen. Kristianstad var plötsligt en man mer på isen (detta i ett byte i samband med att en utvisning blev till ända) Lagstraffet var synnerligen tveksamt särskilt med tanke på att gästerna minuten senare var sju man på isen utan att behöva sota för sitt tilltag. Stundtals var nivån mycket ojämlik mellan de båda lagens utdömda straff.

Efter en god kamp i slutet av första lyckades till sist Eric back få hål på nilllan i protokollet och med en egen läcker soloräd såg han i sista periodminuten till att Kristianstad tog ledningen med 1-0.

Även andra perioden blev hackad och malen på grund av utvisningar till höger och vänster. Kristianstad stod dock upp bra och lyckades också skapa ett bra tryck framåt. Laget fungerade bra tillsammans och möjligheterna rade upp sig i ett jämnt flöde. Även gästerna fick en del chanser men Kristianstads backlinje spelade säkert och när man då och då gjorde sina misstag steg Betsikokos fram som en murad vägg och redde ut situationerna på ett stabilt sätt.

I 16 spelminuten spädde Kristianstad på sin ledning till 2-0 då det var duktige Johan Arvidsson som ur brtant vinkel bakifrån mål jobbade sig in framför mål och sprätte in trissan. Kristianstad spelade då powerplay.

- Just powerplay var en av dagens uppsatta specialämnen, ler Risto Kurkinen, vi hade diskuterat flera varianter och tanken var att vi skulle koncentrera oss på det. Men efter första perioden sade jag till grabbarna att det räcker nu, vi har fått massor av powerplayträning. Men inte hjälpte det.

Efter Kristianstad 2-0-mål bjöds publiken på ytterligare två riktigt heta chanser. Ett rungande stolpskott och en ribbträff som åtminstone publikhavet bedömde som ett regelrätt mål. Domare Carlsson var dock av en annan åsikt.

I starten av tredje perioden ryckte Kristianstad snabbt till sig några feta möjligheter. De blev dock resultatlösa. Den allerstädes närvarnde domare Carlsson körde på i samma stil som tidigare i matchen och utvisningarna haglade. Eric Back drabbades t ex av två utvisninga på en gång. Dels ruffing och innan avblåsningen fick han ta på sig en tripping också. Ingen vanlig syn direkt men förmodligen helt riktig åtminstone från där Hemsidan stod på pass.

Även om det var Kristianstad som hade merparten av spelet lyckade gästerna då och då att ta sig fram i offensiva situationer. Det böljande i kampen och lagen var sällan fulltaliga på isen samtidigt.

Kristianstad tredje mål kom till i matchens nittonde minut. De båda lagen hade då varsin man i utvisningsbåset och kallinge valde att ta ut sin målvakt för att skapa tryck i kristianstads försvarszon. Intentionen var det definitivt inte fel på och ett tag hade Betsikokos det riktigt hett om öronen. Men så som det ofta blir i den här typen av situationer lyckade kristianstad få herraväldet över pucken och i en kontring två mot tre kunde Peter Rooth snitsigt rappa in 3-0.

Att Risto Kukrinens malande med lagets grunspel har gett resultat går inte att betvivla. Laget spelar en stabil och genomtänkt hockey utan överdrivna choser. Det som man däremot kan ha synpunkter på är möjligen avsaknaden av skärpa i vissa avslut.

Med fyra jämna femmor visade Kristianstad att man som lag kommer att bli mycket svårslaget framöver. Nu var kanske inte motståndet av yppersta klass. Men tendenserna i hemmalagets framfart är bara positiva.

- Vi går så sakta framåt även om vi fortfarande har en del att slipa. Och idag tycker jag att vi som lag gjorde en bra insats, berättar Kurkinen, nu blev matchen ordentligt sönderhackad av utvisningar och vi tvingades därför rådda runt i femmorna på ett sätt som naturligtvis är lite olyckligt men killarna klarade det på ett bra sätt.

Precis som i förra träningsmatchen mot Pantern gav fredagens drabbning ännu ett positivt besked i Kristianstads uppbyggnadsarbete. Vilken härlig höst vi kan gå till mötes!

Skottstatistik: 23-20 (7-6, 10-7, 6-7)